ČEZ: V Temelíně usadili na pozici obří separátory

23.06.2020 19:12

Přesně 488 dílčích činností má harmonogram výměny dvou separátorů na druhém bloku Jaderné elektrárny Temelín. Jednu z nejnáročnějších prací odstávky zahájil ČEZ s odstavením druhého bloku. Dnes energetici dokončili umístění obou stodesetitunových separátorů na pozice ve strojovně v nejaderné části elektrárny.

ČEZ: V Temelíně usadili na pozici obří separátory
Foto: ČEZ
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Vlastní umístění nádoby jednoho obřího separátoru trvalo jednu osmihodinovou směnu. Specialisté se zařízením manipulovali pomocí mostového jeřábu o nosnosti 125 tun. V 29 metrů dlouhém transportním koridoru se přitom hlídal každý centimetr. Náročné bylo i samotné usazení na pozici. „Vše proběhlo bez větších komplikací. Teď nás čeká instalace vnitřních částí, 35 tun vážících trubkových svazků, které slouží k přihřátí páry,“ konstatoval Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

První nádobu energetici usadili v pondělí, druhou o den později. Samotná výměna není jenom o manipulacích s obrovským zařízením. Náročné bude i napojení na další technologii elektrárny. V praxi to znamená, že technici ze Škody JS musí každý separátor propojit s šesti desítkami různých potrubí o průměru od dvaceti milimetrů do lehce přes dva metry. Vše pak budou ověřovat zkouškami během najíždění bloku.

Vedení ČEZ si od nových separátorů slibuje zvýšení výkonu. „Půjde o jednotky MWe. Je to další z příkladů modernizace a zlepšení účinnosti zařízení v nejaderné části, navíc s přínosem pro životní prostředí díky úspoře jednotek tisíc tun emisí CO2 ročně,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Zařízení, které páru zbavuje vlhkosti a přihřívá ji, energetici z německého výrobního závodu společnosti Balcke-Dürr, GmbH, naváželi během května. Šlo o největší transporty společnosti ČEZ pro jaderné elektrárny za posledních dvacet let. (viz zde)

Druhý temelínský blok ČEZ plánovaně odstavil 12. června. Během odstávky energetici vymění v reaktoru 42 ze 163 palivových souborů, zkontrolují bezpečností systémy a provedou 55 investičních akcí. Celkově má harmonogram odstávky přes dvanáct tisíc činností, na jejichž zajištění se podílí tisícovka pracovníků z ČEZ a dodavatelských firem. (viz zde)

Separátor – přihřívač – zařízení v nejaderné časti elektrárny. Výrobcem je německá společnost Balcke-Dürr, GmbH. Výrobní závod opustil separátor 23. března a převážně po Dunaji byl 14. dubna dopraven do přístavu v Bratislavě. Separátor je dlouhý 32,8 metru, vysoký 4,4 metry, kompletně váží 195,6 tun. Uvnitř každého ze dvou separátorů je 1 512 teplosměnných trubiček o objemu 13,5 m3. Objem vlastního separátoru je 232,4 m3. Jeho úkolem je zlepšit parametry páry, která proudí na nízkotlaké díly turbíny. Konkrétně páru zbavuje vlhkosti a přihřívá ji.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,0 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Vedení nadačního fondu přebírá od června dosavadní manažer charitativních aktivit ČT Jiří Váňa

19:15 Český rozhlas: Vedení nadačního fondu přebírá od června dosavadní manažer charitativních aktivit ČT Jiří Váňa

Nadační fond Českého rozhlasu čeká od června změna ve vedení. Dosavadní ředitelku Gabrielu Drasticho…