ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do reaktoru prvního bloku

11.04.2019 14:32

Přesně 163 palivových souborů umístili odborníci v Jaderné elektrárně Temelín do reaktoru prvního bloku. Bylo mezi nimi i šest palivových souborů společnosti Westinghouse Electric Sweden. V noci na čtvrtek zavážení paliva po čtyřech dnech ukončili.

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do reaktoru prvního bloku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zavážení probíhalo čtyři dny nepřetržitě 24 hodin denně. Soubory pracovníci prostřednictvím speciálního zavážecího stroje umísťovali na přesně stanovené pozice. Ty určili reaktoroví fyzici na základě výsledků z řady složitých výpočtů. Necelou třetinu aktivní zóny reaktoru tvoří nové soubory, naopak nejstarší budou v reaktoru pracovat už čtvrtým rokem. Proto odborníci palivo umisťovali tak, aby v reaktoru proudilo teplo i neutrony rovnoměrně.

Během přesunu paliva z bazénu do reaktoru ujel zavážecí stroj přibližně pět kilometrů. Jeho maximální rychlost dosahovala necelých 30 centimetrů za vteřinu. V průběhu zavážení se ale liší. Například vlastní palivový soubor zařízení na pozici v reaktoru zasouvá rychlostí tři centimetry za vteřinu. Každý jeho pohyb sleduje obsluha pomocí speciální kamery. Vše se děje pod vodou a manipulace je po celou dobu on-line přenášena do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni.

Odstávka prvního bloku začala 1. března. Během dvou měsíců energetici vyměnili necelou třetinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy i turbínu nebo vyzkoušeli nový kontejner na použité palivo. Aktuálně tak mají za sebou většinu z více než dvanácti tisíc činností včetně 70 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojila přibližně tisícovka lidí. Začátek odstávky druhého bloku plánují energetici na druhou polovinu června. Od začátku roku vyrobil Temelín 4,15TWh elektřiny.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…