ČEZ: Větrné elektrárny přilákaly stovky návštěvníků

16.06.2013 10:07

V rámci osmého ročníku Dne otevřených dveří dorazily v sobotu za krásného počasí k větrným elektrárnám u Věžnic na Vysočině a u Janova na Svitavsku dohromady více než tři stovky návštěvníků.

ČEZ: Větrné elektrárny přilákaly stovky návštěvníků
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V sobotu si opět po roce našli zájemci o energetiku cestu k větrným elektrárnám u Věžnic (nedaleko Polné na Vysočině) a u Janova (poblíž Litomyšle). Odborný výklad, prohlídka interiéru elektráren, možnost občerstvení i soutěže o zajímavé ceny – to vše v kombinaci s krásným, ale větrným počasím, bylo mocným magnetem pro více než 300 návštěvníků, kteří pod točící se „větrníky“ dorazili. Stalo se tak v rámci Dne otevřených dveří, který pořádá Česká společnost pro větrnou energii ve spolupráci s Evropskou asociací pro větrnou energii (EWEA) u příležitosti Světového dne větru.

„Věříme, že právě formou osobní zkušenosti a možnosti prožít den takříkajíc přímo s větrnými elektrárnami si lidé mohou udělat skutečně vlastní názor na přínos větrné energetiky. Je to v souladu s naším záměrem, aby se elektrárny staly přirozenou součástí zdejšího prostředí a za své je vzali obyvatelé i návštěvníci kraje,“ říká ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Oldřich Kožušník.

U Věžnic vyrábějí elektřinu německé větrné elektrárny RE power MM92. Každý stroj disponuje instalovaným výkonem 2,05 MW, hmotností 254,8 tun, rotorem o průměru 92,5 metru a celkovou výškou 126,3 metru.

U Janova funguje dvojice moderních strojů W 2000 SPG. Každá elektrárna má instalovaný výkon 2 MW, hmotnost 275,7 tun, rotor o průměru 80 metrů a celkovou výšku 120 metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…