ČEZ: Vodní elektrárnu Střekov si během jediného dne prohlédlo 700 návštěvníků

30.03.2024 13:51 | Tisková zpráva

Prohlídku vodní elektrárny Střekov, kterou na řece Labi provozuje Skupina ČEZ, si v rámci dne otevřených dveří u příležitosti Světového dne vody nenechali ujít 702 návštěvníci. Někteří z obdivovatelů tohoto vodního díla přišli či přijeli dokonce již poněkolikáté.

ČEZ: Vodní elektrárnu Střekov si během jediného dne prohlédlo 700 návštěvníků
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Další pak proto, že jako vyznavače industriální turistiky je zajímají dosud funkční technické památky, nebo i ze zvědavosti, protože jim o vodní elektrárně někdo vyprávěl. Na všechny přitom čekala zhruba půlhodinová exkurze po vnitřních a venkovních prostorách elektrárny.

„Vodní elektrárna Střekov se nám líbí, je tu i krásné prostředí a rybí přechod, který je lákadlem pro děti. Vždy nám to před prohlídkou zpestří čekání, než na nás přijde řada. Takže jsme tu již byli několikrát a určitě někdy příště přijdeme zase. Máme to sem kousek, jsme totiž z Brné,“ poznamenal například Jiří Merta z Ústí nad Labem. Poprvé zavítala „na Střekov“ Svatava Grimová z Litoměřic: „Před časem zde byl se střední školou na exkurzi můj vnuk, přijeli až z Plzně. Nadšeně mi pak o elektrárně vyprávěl, takže jsem neodolala, sama si ji přijela pohlédnout. Měl pravdu, je zajímavá a pěkná. S pohledem na hrad Střekov na druhém břehu Labe, to nemá chybu.“

Jednotlivé exkurze během dne otevřených dveří proběhly vždy podle za řadu let osvědčeného scénáře. Nejdříve se zájemci seznámí s historií vodní elektrárny Střekov, a to jak prostřednictvím průvodců, tak i fotografií rozvěšených ve vstupní chodbě velína, odkud lze podle potřeby celou elektrárnu ovládat. Následně si všichni prohlédli strojovnu s průřezovým pohledem do jednotlivých poschodí každého ze tří soustrojí. Stroj na čištění jemných česlic či rozvodna, z níž je po transformaci vyváděn výkon do distribuční sítě pak byly součástí venkovní komentované prohlídky.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41580 lidí

Skupina ČEZ provozuje na řece Labi sedm vodních elektráren. VE Střekov je přitom se třemi vertikálními Kaplanovými turbínami s celkovým instalovaným výkonem 19,5 MW největší a zároveň na území ČR i poslední v řadě. Ročně dodá do sítě tolik elektřiny, kolik by stačilo k pokrytí spotřeby domácností většího města. Například v loňském roce činila její výroba bezemisní ekologické energie 90 035 MWh, což by na rok stačilo pro 25 724 domácností. (Budeme-li brát v potaz, že průměrná domácnost spotřebuje ročně 3,5 MWh elektrické energie.)

Další fungování Střekova v éře decentralizované a dekarbonizované energetiky si vyžádá investice do zvýšení spolehlivosti a účinnosti všech tří soustrojí. Většina jejich hlavních prvků bude při modernizacích vyměněna. Týká se to turbíny a její regulace, rotoru a statoru generátoru, ovládací hydrauliky nebo řídicího systému.

„Měnící se evropská a česká energetika bude klást ještě vyšší nároky na spolehlivé elektrárny schopné najet na plný výkon za několik desítek vteřin. A právě do této kategorie patří vodní zdroje. Proto jsme v uplynulých 15 letech investovali přes 4,5 miliardy korun do modernizace více než 20 vodních elektráren všech typů. To nám umožnilo navýšit výrobu bezemisní elektřiny z vody o desítky milionů kWh ročně a pokrýt spotřebu dalších tisícovek domácností. Pro následující roky připravujeme modernizace dalších elektráren všech typů, v nejbližší době to bude nejen Střekov, ale i Štěchovice, Orlík, Dalešice nebo Dlouhé stráně,“ říká člen představenstva a ředitel divize obnovitelná a klasická energetika Jan Kalina.

U VE Střekov je počítáno s tím, že se výkon elektrárny i její účinnost zvýší až o deset procent. Ekologičtěji fungující střekovská elektrárna tak bude k výrobě stejného množství elektřiny potřebovat o miliony kubíků vody méně. Postupná komplexní modernizace všech tří střekovských soustrojí bude podobná těm, kterými již prošly nebo procházejí právě velké vodní elektrárny ČEZ na Vltavě. V případě výměny hydraulického ovládání soustrojí a rychlouzávěrů se přitom přechází z nízkotlaké na vysokotlakou hydrauliku. Vyšší tlak znamená menší objemy olejových náplní v regulaci turbín a nižší příkon čerpadel. Díky tomu se tak až o 95 procent snížit množství oleje z původních tisíců litrů na stovky. O to víc je pak minimalizováno riziko jeho možných úniků do vody.

VE Střekov zahájila svůj provoz v roce 1936 a její instalovaný výkon činí 19,5 MW. Bezemisní energii z vody tu vyrábí trojice vertikálních Kaplanových turbín. Ročně dodá do sítě tolik elektřiny, kolik by stačilo k pokrytí spotřeby asi 25 - 27 tisíc domácností (výroba je odvislá od stavu výšky vodní hladiny v průběhu roku), tedy například měst Litvínova nebo Litoměřic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…