ČEZ: Z temelínské chladicí věže byl slyšet Mozart

21.06.2016 8:35

Tóny od Mozarta, Dvořáka a Debussyho nahradily v chladicí věži temelínské elektrárny vodní páru. V mimořádně netradičním prostředí se dnes večer představilo smyčcové kvarteto Jihočeské filharmonie. Čtyři skladby od světově známých autorů vystřihli umělci přímo uprostřed temelínské dominanty. Netradiční zážitek sledovaly tři desítky návštěvníků. Ve střední Evropě šlo patrně o první podobnou událost.

ČEZ: Z temelínské chladicí věže byl slyšet Mozart
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ozvěna pro umělce, skvělý poslech pro hosty. Takovou akustiku nabídla 155 metrů vysoká temelínská dominanta. „Škoda, že tady nemohlo být tři sta lidí, ale to se nedá nic dělat. Jsem moc rád, že jsme to udělali a že naši muzikanti měli odvahu do toho jít, aniž by věděli do čeho. Akustika byla nečekaně skvělá, dal bych jí do všech sálů. Potlesk zněl trojnásobně silněji,“ uvedl po koncertu Otakar Svoboda, ředitel Jihočeské filharmonie.

Jihočeská filharmonie vyslala do netradičních prostor své koncertní špičky. Dva houslisté, violistka a violoncellista necelou tři čtvrtě hodinu hráli na ploše, která se nachází 15 metrů nad zemí a velikostí odpovídá budějovickému náměstí. Museli se vypořádat s mírnou vlhkostí a nepatrnou ozvěnou. „Je tady vlhko, takže se nám povolovaly žně a ladění trochu sjíždělo. Každopádně jsme museli zvládnout ozvěnu, která nám všechno co jsme zahráli, vracela po dvou vteřinách zpátky. Celkově to byl ale hodně příjemný zážitek,“ zhodnotil vystoupení v netradičním prostředí Martin Týml, koncertní mistr a první houslista Jihočeské filharmonie.

Za provozu se z „přechodného koncertního sálu“ rozstřikuje voda do bazénu pod chladicí věží. Konání koncertu umožnila revize, kterou jedna ze čtyř temelínských dominant prochází. Z bezpečnostních důvodů bylo možné pustit do chladicí věže maximálně třicet lidí. „V Temelíně už jsme měli řadu zajímavých návštěv. Ale špičkové umělce, navíc přímo v akci, tak to byla i pro nás velká premiéra. My jako diváci, jsme si to moc užili a jsem rád, že podobně na tom bylo i smyčcové kvarteto,“ poznamenal Bohdan Zronek, ředitel JE Temelín Skupiny ČEZ.

Vystoupení umělců nepředcházeli žádné speciální úpravy a podle slov temelínského šéfa, budou zítra zase pokračovat kontroly chladicí věže.

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové musely být při koncertu dodrženy především požární předpisy a bezpečnost práce. „Dnešní večer je důkazem, že mimořádná událost na jaderné elektrárně nemusí být vždy nepříjemná, ale může být i povznášející. Kombinace industriálního prostředí a nádherné hudby byla opravdu velmi krásná a v jaderné elektrárně jsem něco podobného dosud nezažila,“ uvedla předsedkyně jaderného dozoru.

Chladicí věže elektrárny Temelín jsou nejvyšší v České republice. Měří 155 metrů a každá obsahuje více než milion metrů kubických vzduchu. Průměr na patě věže je 130 metrů, v koruně 82 metrů. O dvacet metrů menší je pak průměr nejužšího místa v pase věže. Proměnlivá je i tloušťka stěny, které se pohybuje od 18 do 90 centimetrů. Plocha pláště o velikosti více než 80 tisíc metrů čtverečních odpovídá osmi budějovickým náměstím. Stabilitu věže zajišťuje nejen tvar rotačního hyberboloidu, železobetonový plášť věže, ale také 112 sloupků, na kterých je věž postavena.

Krátké video z koncertu najdete úterý večer na facebooku Infocentrum JE Temelín ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…