ČEZ číslo týdne: 1 572 m. n. m.

10.12.2023 16:44 | Tisková zpráva

1 572 m. n. m. je nadmořská výška nejvýše položeného bodu, který překonává ropovod TAL.

ČEZ číslo týdne: 1 572 m. n. m.
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Od hladiny Jaderského moře u Terstu ropovod postupně vyšplhá až ke komplexu staveb Felbertaurského tunelu v Rakousku zprovozněného souběžně se zahájením fungování ropovodu v roce 1967. Nejvyšší bod trasy TAL se tak nachází jen o něco níže než třeba horní stanice lanovky na Sněžce. K plynulejšímu pohybu ropy i přes tuto překážku pomůžou nově také kogenerační jednotky, které Skupina ČEZ díky své dceři Elevion Group postupně zprovozňuje v severní Itálii souběžně s trasou TAL. Zatímco elektřina vyrobená těmito výkonnými zařízeními dodá pohon čerpadlům zajišťujícím pohyb ropy v potrubním systému, teplo bude využito k zahřívání ropy, zlepšení její průtočnosti v potrubí a snadnější přepravě. Stane se tak v rámci projektu TAL-PLUS v režii národního provozovatele infrastruktury, společnosti MERO ČR. Díky tomu začne TAL od roku 2025 dodávat do Česka až 8 milionů tun ropy, o 4 miliony více než nyní, a zbaví tak zemi definitivně závislosti na ruské ropě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.