ČEZ úspěšně prošel mezinárodní jadernou prověrkou

11.10.2013 10:54

Skupina ČEZ prošla historicky první mezinárodní misí Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která byla zaměřená na centrální útvary a vedení firmy provozující více jaderných elektráren.

ČEZ úspěšně prošel mezinárodní jadernou prověrkou
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Prověrky dosud celosvětově probíhaly pouze přímo na jaderných elektrárnách. Tým expertů v rámci svého prověřování identifikoval dobré praxe, které budou doporučeny ke sdílení s ostatními firmami ve světě, a zároveň definoval několik oblastí pro zlepšení.

Devět jaderných expertů ze šesti zemí se zaměřilo na celkem sedm oblastí aktivit skupiny ČEZ, od údržby až po komunikaci. Cílem bylo nalézt oblasti k možnému zlepšení a také pozitivní příklady pro ostatní provozovatele jaderných elektráren. K dispozici byly členům mise desítky tisíc stran dokumentů, zápisů a protokolů.  Experti se postupně setkali s více než stovkou zaměstnanců. Závěrečná zpráva z mise bude k dispozici Skupině ČEZ, MAAE a SÚJB.

Hlavním předmětem zájmu mise bylo zaměření společnosti ČEZ na bezpečnost, která je u společnosti provozující jaderné elektrárny hlavní prioritou. „Mise OSART jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Jejich cílem je kontrola uplatňování jednotných bezpečnostních standardů,“ říká Denis Flory, náměstek generálního ředitele MAAE pro jadernou bezpečnost. „Od roku 1982 jsme provedli stovky hodnocení bezpečnosti na celém světě. Tato mise je ale první svého druhu, protože jsme se zaměřili na systém řízení, který je nutný pro provoz jaderných elektráren. Tedy spíše na řídicí a personální stránku, než jen na technologii,“ dodal Flory.

Mise OSART prověřovala těchto sedm oblastí: organizace a řízení, nezávislý dohled, personalistika a jaderná příprava, komunikace - vnitřní, vnější i krizová, nákupní funkce, funkce technické podpory a zajišťování údržby.
„Otázka bezpečnosti je pro nás prioritou, zvláště když vidíme v jaderné energetice budoucnost. Proto jsme rádi jako první na světě podstoupili tuto prověrku. Jen zpětnou vazbou dosáhneme nejvyšší úrovně,“ řekl při této příležitosti generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Tým expertů předal vedení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a společnosti ČEZ předběžné výsledky. V několika případech doporučil zlepšení v některé z prověřovaných oblastí. Odborníci zároveň nalezli devět příkladů takzvaných dobrých praxí, které nyní budou doporučeny ke sdílení všem „jaderným“ firmám na světě.  Nechybí mezi nimi například systém náboru talentů, nebo jaderná komunikace prostřednictvím sociálních sítí.

„Naše doporučení a návrhy překračují regulatorní povinnosti a směřují ke stálému zvyšování úrovně bezpečnosti. Zvládnout vše v pouhých deseti dnech byl velmi náročný úkol,“ uvedl vedoucí mise Miroslav Lipár.

Mezinárodní mise vydáním předběžné zprávy nekončí. ČEZ nyní bude intenzivně pracovat na doporučených vylepšeních a také dál posílí oblasti, ve kterých byl dobře hodnocen, což konstatoval i člen představenstva a ředitel Divize výroba Skupiny ČEZ Ladislav Štěpánek: „Celá řada důležitých činností se neodehrává jen na elektrárnách, ale i na centrále. Proto jsme možnost prověření velmi přivítali. Bezpečnost je nikdy nekončící proces a my musíme plnit všechny požadavky tak, abychom byli skutečně oprávněni provozovat jaderné elektrárny v srdci Evropy.“

Právě tento aspekt je mimořádně důležitý i z pohledu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

„Jednou z výhod korporátní mise OSART je to, že zasáhne skutečně všechny oblasti.  Že tedy ani manažeři v Praze nejsou ušetřeni nezávislého posouzení,“ říká Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Mise OSART jsou koncipovány jako přezkum programů a činností nezbytných pro zajištění bezpečnosti provozu jaderných elektráren. Elektrárny a nyní i celé firmy jsou hodnoceny na základě bezpečnostních standardů MAAE. Výsledky jsou pravidelně publikovány a mají zásadní význam pro jaderná zařízení. Závěrečná zpráva o výsledcích Skupiny ČEZ bude zveřejněna v horizontu tří měsíců.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…