ČEZ znovu přivede na jih Čech špičkové jazzmany

11.08.2015 14:52

Třeboň a České Budějovice budou od čtvrtka 13. do soboty 15. srpna dějištěm hlavních koncertů letní části Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2015. Stejnojmenný projekt, který finančně podpořila Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ, přivede znovu po roce na náměstí dvou jihočeských měst špičkové domácí i zahraniční jazzmany.

ČEZ znovu přivede na jih Čech špičkové jazzmany
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Ještě před pár lety bylo nemyslitelné slyšet v Budějovicích Erika Truffaze, Richarda Bonu, Eddie Palmieriho s 9 Grammy, Jazzanovu, Martina Medeskiho, Freda Wesleyho a mnoho dalších jmen. Změnil to festival, který letos již popáté přiváží na jih Čech zajímavou muziku. Jeho generálním partnerem je tradičně Skupina ČEZ. Je nepochybné, že bez její podpory by se takto skvěle obsazená hudební akce ve stávajícím rozsahu a kvalitě dala uskutečnit jen velmi obtížně,“ uvedl produkční Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2015 Jiří Grauer.

Alespoň jeden ze tří festivalových večerů si nechce nechat ujít ředitel Jaderné elektrárny Temelín Bohdan Zronek. Podle něho je odpočinek u energického jazzu výbornou formou relaxace.

„Troufám si říci, že open air část Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2015 je nesporně jedním z vrcholů jihočeského kulturního léta. Na projektu je vedle skvělého výběru hudebníků zajímavá i jeho celoroční realizace. Na zdejší klubovou scénu se navíc vrací i mnohé hvězdy velkých pódií, jako například Ian Ritchie,“ konstatoval Zronek.

Tváří letošní open air akce je kapela, kterou milovala a stále miluje nejen střední generace. Britský band Incognito, pohybující se na podiích 31 let, do Budějovic veze plnou verzi kapely s jedenácti muzikanty a programem Amplified Soul Tour 2015. Plnokrevná muzika, jejíž covery zkouší i některé budějovické kapely, zahraje v Jižních Čechách poprvé.

„Ale Incognito není jediná kapela, která stojí z festivalu za povšimnutí. CBC Big Band složený s profesionálních jazzmanů nemá v Čechách konkurenci. V minulosti doprovázel Artura Sandovala či Jamese Morissona na Krumlovském hudebním festivalu, Dee Dee Bridgewater na Strunách podzimu. Hostem big bandu na festivalu bude Josef Vejvoda, skladatel a bubeník, který letos slaví 70. výročí narození,“ poznamenal Grauer. 

Dva rozdílné přístupy latin jazzu představí hvězdná Yvonne Sanchez s festivalovou verzí kapely a jemná Zeurítia s intimním zvukem jazzového kvartetu vynikajícího kytaristy Libora Šmoldase.  „Stejně rád bych ale upozornil na budějovický Bobesh, asi to nejlepší z jazzu, co Jižní Čechy nyní nabízí. Jirka Hebík, frontman a kapelník, připravuje na festival program se speciálními hosty - Jiří Halada na saxofon, černošská zpěvačka Selina Kiosz, oba dva z Německa,“ doplnil Grauer.

Po skončení open air koncertů v pátek a v sobotu čekají hudební fanoušky afterparty.  Jamsession, DJ a kapela The Brew (UK), formace oceněná v letech 2006/2007 časopisem Rock & Roll jako nejlepší bluesrocková kapela Anglie.

Celý open air festival je zdarma, jen sobota 15. srpna s hlavním koncertem Incognito je zpoplatněna symbolickým vstupným 150 Kč.

V rámci jarních koncertů Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2015 již měli hudební fanoušci v českobudějovickém klubu Jazz and Blues Club Highway 61 možnost vyslechnout například koncerty uskupení Rudy Horvat Group, Soukup, Dorůžka & Šoltis Standard Trio, Levíček - Weiss Quartet (CZ/USA), Ian Ritchie´s Soho Project (GB/CZ), Šmoldas – Nussbaum – Anderson Trio (USA/CZ), Václavů - Mácha Quartet, Laco Deczi & Celula New York či Femi Temowo Trio (GB/CZ).

Letní část Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2015 stojí na základech celoročního fungování českobudějovického jazz a blues klubu Highway 61, který se od svého otevření v červnu 2012 stal jednou z nejznámějších z českých hudebních scén.

Program letní části festivalu:

13. 8. 2015 - Třeboň, Masarykovo náměstí (17.30)

Yvonne Sanchez Band (CZ/CUB) - latin jazz a soul v podání fenomenálního hlasu polsko - kubánské zpěvačky a kapely  ve festivalovém obsazení

Black Buřiňos (Týniště nad Ohří) - dixie

String Five (Č. Budějovice) - jazzrock, latina nové kapely Jirky Klimeše

Zdarma

14. 8. 2015 - České Budějovice, Piaristické náměstí (17.00)

CBS Big Band & Josef Vejvoda (CZ) - Profesionální bigband složený z předních českých sólistů, který nemá v Čechách konkurenci. Band pod vedením Miroslava Surky doprovázel např. Artura Sandovala či Jamese Morissona na Krumlovském hudebním festivalu. Hostem našeho festivalu bude Josef Vejvoda, skladatel a bubeník, který letos slaví 70. výročí.

Bobesh & Selina Kiosz & Jiří Halada (CZ/D) - smooth jazz se speciálním festivalovým obsazením

Pampalini funky jam (Č. Budějovice) - funky

Zdarma

22.00 Afterparty v klubu Highway 61 - The Brew (UK) - formace oceněná v letech 2006/07 časopisem Rock & Roll jako nejlepší bluesrocková kapela Anglie

Zdarma

15. 8. 2015 - České Budějovice, Piaristické náměstí (17.00)

Incognito (UK) - Amplified Soul Tour 2015 - legendární 11ti-členná kapela míchající ve své tvorbě jazz, soul a funk slaví letos na podiích 35 let.

Zeuritía (CZ/SK) - latin jazz,  kvarteto kytaristy Libora Šmoldase s frontmankou Zeuritíou.

Výborný trio (Č. Budějovice) - nová  budějovická funky jazz formace

Vstupné 150 Kč (vstupenky v předprodeji www. cbsystem.cz, klub Highway 61)

22.00 afterparty v klubu Highway 61 s kapelou Štěpán Markovič South Bohemia All Stars Band (CZ) - každoroční festivalová jam session

Zdarma

22.00 afterparty v  klubu Café Hostel Panská - Dj MUSHROOM (Tábor)  - jazz&acid
jazz z vinylů

Vstupné dobrovolné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…