ČHMÚ: Přinášíme podrobnější informace o pylu a aktivitě klíšťat

26.03.2021 17:58

Se začátkem jara a častějším pobytem v přírodě hrozí, že chytneme klíště. Citlivější lidé jsou navíc ohroženi pylovými alergeny. Informace o aktivitě klíšťat, množství a druhu pylů umožňují v předstihu se přizpůsobit aktuální situaci.

ČHMÚ: Přinášíme podrobnější informace o pylu a aktivitě klíšťat
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Český hydrometeorologický ústav (Odd. biometeorologických aplikací) ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem spouští podrobnější předpověď pylů a aktivity klíšťat pro území ČR. Informace jsou dostupné na portále ČHMÚ.

Na hlavní stránce lze nalézt odkaz „Pylový semafor“ a „Aktivita klíšťat“.

Interaktivní mapa ukazuje aktuální míru ohrožení pylem a riziko napadení klíštětem v jednotlivých okresech na pětistupňové škále. Aktualizace údajů se provádí každé pondělí a ve čtvrtek. V mapce lze myší najet na okres, který uživatele zajímá a zobrazit detailnější informace v tabulce. Jedná se o třídenní předpověď pylů a převládajících alergenů, respektive aktivity klíšťat. Na stránkách nechybí zhodnocení aktuální situace v textové podobě.

Termín "aktivita klíštěte" lze zjednodušeně popsat jako podíl klíšťat, která jsou připravena k napadení hostitele, na celkové populaci klíštěte v dané lokalitě. To znamená, že čím větší je počet takto "aktivních" klíšťat, tím vyšší je i prezentovaný stupeň rizika. „Díky měnícím se klimatickým podmínkám se sezóna klíšťat prodlužuje a zvyšuje se pravděpodobnost onemocnění přenášených klíšťaty“, uvedl Martin Možný.

Množství pylů v ovzduší ovlivňuje aktuální fenologický vývoj a jeho šíření povětrnostní podmínky (teplota, rychlost větru a srážky). „Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu pylových alergiků v populaci zpřesňujeme předpovědní informace o výskytu pylu v ovzduší na základě meteorologických a fenologických dat“, uvedla Lenka Hájková.

U Pylového semaforu je dále uveden pylový kalendář, doporučená režimová opatření, seznam sledovaných rostlinných druhů a mapy dlouhodobých průměrů počátku kvetení vybraných pylových alergenů sledovaných ve fenologické síti ČHMÚ.  U aktivity klíšťat je vložena tabulka s průměrnou aktivitou klíšťat za celou ČR a popis jednotlivých stupňů, včetně doporučení, jak se chránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…