ČISTÍME SI ZUBY.CZ: Jak motivovat děti k lepšímu čištění zubů

30.04.2015 16:48

Nebaví Vaše děti stát ráno a večer v koupelně před umyvadlem a čistit si zuby? Čištění zubů patří k základním hygienickým návykům, a proto by mělo být pro děti přirozenou každodenní součástí. Průzkumy ale ukazují, že děti ve věku od 6 do 12 let si zuby čistí pouze jedenkrát denně.

ČISTÍME SI ZUBY.CZ: Jak motivovat děti k lepšímu čištění zubů
Foto: Archiv
Popisek: Úsměv, ilustrační foto

Každý člověk by si tento návyk měl osvojit v co nejranějším věku. Pokud se tak nestane, pravděpodobně, bude dotyčný s ústní hygienou bojovat po celý zbytek života. Malé děti mívají často k čištění zubů ne příliš kladný vztah. Mnohdy jej považují za otravnou nutnost a za ztrátu času, který by jinak mohly trávit hrou.

Děti si rády hrají. Pokud uděláte z čištění zubů hru a „rozbijete“ stereotyp bude je i zubní hygiena víc bavit a budou se jí rády věnovat. V dospělosti se jim tento návyk zúročí v podobě zdravých zubů.

My pro Vás máme několik tipů:

Začněte společně:

Malé děti rády napodobují své rodiče a vyhledávají činnosti, které mohou dělat spolu s nimi. Využijte toho. Ukažte jim, že péče o zuby je běžnou součástí dne a součástí celkového zdraví. Jestliže je pro Vás pravidelné čistění zubů běžnou součástí dne, má Vaše dítě ohromnou výhodu a výborný vzor.

Navštivte zubaře, který dětem i Vám ukáže jak si správně zuby čistit. Zkoušejte společně doporučené techniky. Správným návykem se zamezí poškozování dásní a odhalování citlivých krčků do budoucna.

Vaše dítě určitě potěší a asi i pobaví, když si pořídíte stejný zubní kartáček. Zubní kartáček Curaprox ATA svoji konstrukcí motivuje k preciznímu a pečlivému čištění a je určen jak pro děti od 4 let, tak pro dospělé.

Novinkou roku 2014 jsou zubní kartáčky Curaprox CS 7600 SMART. Jedná se o zmenšený a měkčí zubní kartáček Curaprox, který možná používáte Vy.

Detektor plaku:

Jako výborná motivace pro děti slouží detektor plaku. Jedná se o rozpustný bonbón, který obarví nevyčištěný zubní plak. Ukáže dětem, že i když zub vypadá čistý, nemusí to tak být. Po rozpuštění tabletky se špatně vyčištěný plak zbarví a ukáže dětem, na která místa je potřeba se při čištění zubů více zaměřit. Detektor plaku je možné použít i před čištěním zoubků, aby děti viděli, kolik zubního plaku na zoubkách, po celém dni mají.

Kartáček

Pořiďte dětem více zubních kartáčků, ať si mohou vybrat, zda si dneska zoubky vyčistí tím modrým se slonem, nebo červeným s drakem. Firma TePe nabízí mnoho hezkých, kvalitních dětských zubních kartáčků za příznivou cenu. V internetovém obchodě ČistímeSiZuby.cz naleznete i oblíbené zubní kartáčky Hello Kitty, kartáčky blikající i hrající. Pokud vyberete dítěti zubní kartáček, který se mu bude líbit, a pastu s příchutí, která mu bude chutnat, bude čištění zubů příjemnější.

Antibakteriální krytky

Antibakteriální krytky ve tvaru oblíbeného zvířátka, smějícího se zoubku nebo robota dětem čištění zoubků nejen zpříjemní, ale i prodlouží životnost zubního kartáčku.

Ústní voda a zubní niť

Používání ústní vody patří ke komplexní péči o ústní dutinu. Pokud ji používáte Vy, pořiďte jednu i Vašemu dítěti. Dětské ústní vody s motivačními příchutěmi jsou vhodné pro děti od 6-ti let. Mají Vaše děti rádi žvýkačky? Dětská ústní voda Fluoramine junior jim bude chutnat, stejně, jako zubní pasta. Mimo to se jedná o vysoce kvalitní dětské produkty firmy InterMed. Nevýhodou je vyšší cena a bohužel i rychlá spotřeba.

Firma GABA vyrábí a nabízí dětskou ústní vodu Elmex Junior s mátovou příchutí, firma PresiDENT dětskou zubní niť s příchutí limetky. Příchutě motivují děti k používání. Vhodné jsou i praktické TePe mini flosser, které využije celá rodina.

Přidáním ústní vody či zubní nitě sice tu ranní a večerní „nepříjemnost“ prodloužíte, ale přidáte pestrost a do budoucna rozhodně prospěšný a potřebný návyk.

Cestovní set

Jedou Vaše děti na prázdniny, školu v přírodě, nebo na víkend k babičce? Vybavte je na tyto výlety praktickým cestovním setem např. Firefly Pedo Kid Zip v taštičce na zip s kapsičkou pro jmenovku. Čištění zoubků bude najednou úplně jiné a nové.

Krabička na první zoubky

Veselé krabičky Pylones a příběh o Zoubkové víle může být další věc, která dítě zaujme a přispěje k získání dobrého vztahu k jeho zoubkům.

Správná ústní hygiena je základem zdraví ústní dutiny. Než si dítě správnou zubní hygienu osvojí, stojí to dospělé mnoho úsilí. Děti dnes mají nepřeberné množství plyšáku a hraček, ale v mnoha případech pouze jeden zubní kartáček. Správně osvojená zubní hygiena je ale tím nejjednodušším způsobem, jak docílit zdravých zubů. Pokud děti včas naučíme správně a pečlivě o zuby pečovat, ušetříme si v budoucnu mnoho dětského strachu v čekárně u zubaře, Vašich starostí, času a v neposlední řadě i financí.

Vše naleznete v internetovém obchodě ČistímeSiZuby.cz. Objednané zboží odesílají do 24 hodin, svou zásilku pak můžete sledovat on-line.  Vámi vybrané a objednané dentální zboží se tak pohodlně doručí až k Vám domů.

Kontakt:
www: www.cistimesizuby.cz
e-mail: info@cistimesizuby.cz
tel.: 605 143 664       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…