CK Alexandria: Češi pochopili ČNB po svém, začali ve velkém skupovat zájezdy

01.12.2013 9:04

Kurz koruny není ani jediný, ani nejdůležitější faktor, který ovlivňuje cenu zahraničních zájezdů. Přesto Češi zareagovali na kroky ČNB směřující k oslabení národní měny velmi rychle: začali ve velkém skupovat dovolené v rámci nabídky First Minute.

CK Alexandria: Češi pochopili ČNB po svém, začali ve velkém skupovat zájezdy
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

„Jako každý rok, i letos jsme už 1. října zahájili prodej vybraných zájezdů z katalogu Super First Minute na léto příštího roku a dnes už registrujeme dvacetiprocentní nárůst zájmu klientů oproti loňskému roku,“ říká ředitel marketingu cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný.

Na Super First Minute nabídce podle Šatného láká zákazníky garance nejnižší ceny, kterou tato cestovní kancelář nabízí už pátým rokem.

S novým katalogem startuje Supersleva

V pondělí 2. 12. zahajuje Alexandria prodej zájezdů z nových katalogů s kompletní nabídkou na léto 2014.  „Očekáváme zvýšený zájem i o ně, mimo jiné proto, že kromě tradičních slev za včasný nákup nabízíme u vybraných hotelů navíc i Superslevu, kterou lze s časovými slevami kombinovat,“ vysvětluje Šatný.

Intervence ČNB a oslabení koruny bude mít dopad na všechny subjekty v cestovním ruchu. Jak velký ten dopad bude, to se v tuto chvíli snaží spočítat a odhadnout všechny cestovky. Záležet bude hlavně na tom, jak dlouho se tento uměle vytvořený kurz udrží a zda zůstane na současné úrovni.

Po začátku intervencí se kurz zvedl na 27 Kč/EUR, dnes je již okolo 27,4 Kč/EUR, stále se tedy ještě pohybuje směrem nahoru. Někteří členové Bankovní rady se dokonce netají tím, že kurz kolem 28 Kč/EUR by jim vůbec nebyl proti mysli, ale realita snad tak krutá nebude.

Ceny hotelů český trh neovlivní

Patrně ještě důležitějším faktorem, který má a bude mít na cenu zájezdů vliv, je ale i cena vstupů. „Je potřeba si uvědomit, že cena, za jakou cestovní kanceláře nakupují ubytování v hotelích v jednotlivých zemích, je velmi závislá na celkové světové či evropské poptávce po této destinaci, a zde český trh opravdu nehraje rozhodující roli,“ upozorňuje Petr Šatný.

Stejně tak je to podle něj s cenou letenek, která je přímo závislá na ceně leteckého paliva - zde kurz koruny může situaci zhoršit nebo naopak zlepšit, rozhodující je ale cena ropy na světových trzích.

Většina cestovek prodělává, výjimkou jsou Alexandria a Exim Tours

„Naprostá většina velkých cestovních kanceláří se pohybuje kolem nuly nebo pod nulou, to znamená, že jsou ve ztrátě," prohlásil nedávno pro zpravodajský portál iDnes analytik cestovního ruchu ze společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

Za výjimky označil například Exim Tours nebo Alexandrii. To jsou podle něj zdraví a silní hráči na českém trhu cestovního ruchu.

S CK Alexandria letos odcestovalo nebo ještě odcestuje do zahraničí na 65 000 turistů. Pro příští rok má cestovní kancelář připraveny zájezdy do Bulharska, Řecka, Španělska, Itálie, Chorvatska, Turecka, Egypta a Tuniska, na Kypr, Maltu i Slovensko, do Maďarska a Slovinska.

Kromě dalších výhod budou moci klienti využít například akci „Dítě zcela zdarma po celou sezonu“ nebo zvýhodněné ceny pro dospělé osoby na přistýlkách ve vybraných hotelech.

Páteř nabídky Alexandrie tvoří klubové hotely. Je jich už 18 ve čtyřech zemích. „Hlavními důvody jejich obliby jsou kvalita ubytování i služeb, výhodná poloha pár kroků od pláže, all inclusive a samozřejmě super cena. Pověstnou třešinkou pak jsou animační programy připravované českými animačními týmy speciálně pro české klienty,“ dodává Petr Šatný. cestovky, ale i pro turisty. A po letošní sezoně, kdy zájezdů na poslední chvíli bylo opravdu méně, lze další posílení tohoto trendu oprávněně očekávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…