CK Alexandria: Co čeká cestovky a turisty v létě 2013

11.06.2013 11:08

Čechy při výběru dovolené ovlivňuje počasí doma: Čím je horší, tím jezdí jižněji

CK Alexandria: Co čeká cestovky a turisty v létě 2013
Foto: Archiv
Popisek: Děti u moře, ilustrační foto

Čím horší počasí panuje doma, tím jižnější destinace si Češi vybírají pro svou dovolenou. Počasí na lidi psychologicky působí, a tak se v současné době více ptají po zájezdech na místa, jako jsou Turecko, Kypr, Egypt nebo jižní řecké ostrovy Kréta či slunný Rhodos.

„Dlouhodobější vliv počasí na prodeje zájezdů je ale ve finále v podstatě nízký, jedná se spíše o krátkodobý výkyv a prodeje jednotlivých destinací se vrátí k dlouhodobějším trendům,“ upřesňuje marketingový ředitel cestovní kanceláře ALEXANDRIA Petr Šatný. „Prodává se celkově velmi dobře a uvedené destinace z toho ještě vyčnívají,“ dodává.

Zároveň se neustále zkracuje délka zájezdů. Pracovníci a smluvní prodejci CK ALEXANDRIA zaznamenali letos narůstající zájem o pobyty u moře trvající pouze týden na úkor dříve populárních čtrnáctidenních. Zlatou střední cestu představují zájezdy trvající 11 či 12 dnů, které stále v poptávce dominují. Podle Petra Šatného čeští turisté obecně stále více preferují kratší dovolené, místo jedné dvoutýdenní si ale často dopřejí dvě.

Bulharsko zůstalo stálicí i po předčasných volbách

„Už několikátý rok je stabilně obrovský zájem o Bulharsko, které nabízí nejlepší poměr „cena – výkon“. Levně je pro naše turisty i přímo v Bulharsku,“ upozorňuje Šatný a podotýká: „I když se dnes velká část zájezdů do Bulharska prodává se službami all inclusive, stojí za to občas vyrazit za brány hotelového komplexu a seznámit se s bulharskou gastronomií.“ Ta v sobě jedinečným způsobem slučuje evropskou a orientální tradici.

Také proto tvoří druhou nejpoptávanější kategorii zájezdů do Bulharska ty bez stravy. Češi bulharskou kuchyni nejen znají, ale mnozí z nich i milují.  A i díky nízkým cenám často volí stravování na vlastní pěst v místních restauracích.

Na jaře letošního roku panovala určitá nejistota kvůli budoucímu politickému vývoji v zemi. V únoru totiž podala demisi vláda premiéra Bojko Borisova po sérii protivládních demonstrací. Ty byly namířeny i proti české energetické společnosti ČEZ.

Borisov sice v květnových předčasných volbách opět zvítězil, nezískal však potřebnou většinu a novou vládu nesestavil. Premiérem se tak stal nestraník a uznávaný profesionál Plamen Orešarski, i mnozí ministři jsou nestranící a odborníci.

„Předčasné volby sice skončily patem, ale našlo se klidné řešení a rychlá dohoda,“ komentuje vývoj majitel CK ALEXANDRIA Alexandr Pavlov. To podle něj přispělo ke stabilizaci a absolutnímu uklidnění situace.

 

Na letišti Burgas stále platí přísnější bezpečnostní opatření

V červenci 2012 došlo na letišti v Burgasu k atentátu na autobus s izraelskými turisty. Vyžádal si šest obětí, sedmým mrtvým byl sebevražedný útočník.

Od té doby jsou na letišti zavedena viditelně přísnější opatření. Kontrolován je už vjezd na letiště. Přibyla také řada dalších opatření, která nejsou tak viditelná, ale velmi účinná. K podobným přistoupily bulharské úřady i na letišti ve Varně a v Sofii.

Čeští turisté mají ale pro strach uděláno. Podle Petra Šatného se nenechali odradit ani loni bezprostředně po atentátu. „Naopak se před odletem nejbližších turnusů ptali, zda je letiště v Burgasu ještě uzavřeno, nebo už na něm budou moci přistát,“ vzpomíná Šatný. Transfer do jejich hotelu by totiž jinak trval déle.

Bude letos hodně, nebo málo last minute zájezdů?

Samozřejmě záleží na tom, jak na které termíny a konkrétní hotely. Jsou hotely, které jsou již v podstatě vyprodané na celou sezonu. Stejně tak jsou některé termíny, na které bude výběr zájezdů nyní již velmi omezený – to se týká především prvního týdne v červenci, který patří tradičně k nejoblíbenějším, ale silně prodané jsou i zájezdy na přelomu srpna a července.

Trendy, které lze vypozorovat z letošních prodejů zahraničních zájezdů

-         Panuje zvýšený zájem o kvalitní tříhvězdičkové hotely s all inclusive na úkor některých čtyřhvězdičkových.

-         Opět významně vzrostly prodeje zájezdů v rámci First minute

-         Už několikátý rok je obrovský zájem o Bulharsko, které nabízí nejlepší poměr „cena – výkon“. Levně je pro naše turisty i přímo v Bulharsku.

Velký boom letos opět zažívá Řecko, které po loňské sezoně, kdy byli lidé s nákupem dovolené do Řecka opatrnější, letos trhá rekordy. Cestovní kancelář Alexandria působí na českém trhu od roku 1991 a v současné době již patří mezi největší české cestovní kanceláře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…