ČKLP: Celníci nepochybně bojují s nelegálním hazardem. Ovšem ne úspěšně. To za současných podmínek není možné

10.02.2017 12:18

Česká komora loterního průmyslu (ČKLP) jednoznačně vítá aktivitu Celní správy namířenou proti nelegálnímu hazardu a černým hernám. I přes enormní nasazení lidského potenciálu však nelze při nejlepší vůli mluvit o úspěšném boji.

ČKLP: Celníci nepochybně bojují s nelegálním hazardem. Ovšem ne úspěšně. To za současných podmínek není možné
Foto: Celní správa ČR
Popisek: Celní správa ČR.

Téma legální nabídky loterních a jiných podobných her na území měst a obcí bylo v posledních letech silně zpolitizováno. Bezmyšlenkovitá, zkratkovitá a rádoby líbivá řešení dnes dostala represivní aparát státu před takřka neřešitelný problém. Abnormální potlačování legální nabídky vytvořilo ideální podmínky a podhoubí pro obcházení zákona.

„Začátkem roku jsem byl se zástupci legálních provozovatelů na semináři Celní správy. Viděl jsem mladé a energické muže, kteří mají poměrně širokou pracovní agendu a k tomu nepoměrně úzkou lidskou základnu. Pokud bychom chtěli skutečně zatočit s nelegálním hazardem, jak se některé novinové zprávy snaží tuto iluzi vytvořit, pak by musel zřejmě ministr financí vystoupit a říct, že na tento záslužný boj stát potřebuje vydat navíc řádově stovky milionů, možná miliardy korun, aby mohl být skutečně úspěšný. Už vidím nadšení daňových poplatníků, kdyby jim někdo skutečně vystavil účet, kolik ta „sranda“ stojí už teď“, říká prezident ČKLP Stanislav Brunclík.

Česká komora loterního průmyslu tím v žádném případě nechce snižovat úsilí Celní správy a jednotlivých pracovníků v terénu. Naopak! Je třeba jednoznačně deklarovat, že aktivita represivních složek je naprosto nezastupitelná a žádoucí. Je ale také férové říct, že tato aktivita má svoje jasné technické a lidské limity. Naproti tomu politická aktivita významných zástupců státu a samospráv vytváří podmínky, které jdou přímo proti snaze represivních složek úspěšně potírat nelegální činnost. Takzvané nulové tolerance nejsou schopné zamezit poptávce po tomto druhu zábavy a jako všechny prohibice v minulosti vedou k pravému opaku, než je nastolení jakéhosi vysněného dobra.

„Příklad. V tiskové zprávě Celní správy se uvádí: Celní orgány od začátku roku provedly celkem 117 kontrol, zabavily něco přes milion korun a 102 výherních hracích přístrojů. Když to řeknu hodně volně, tak za rohem každé černé herny čekají tisíce, desetitisíce náhradních strojů. No a když se podíváme třeba na jednu černou hernu v Brně s 11 bednami, tak ta nám při deklarované nulové toleranci je schopná udělat takzvaně v „čistejch“ čtyřnásobek celníky zabavené hotovosti měsíčně! A podívejme se, jak se vesele v brněnském Las Vegas hraje. To je ten ideální svět?“, ptá se řečnicky prezident ČKLP.

Česká komora loterního průmyslu dlouhodobě prosazuje myšlenku skutečně přísné regulace legální nabídky hazardních her, k čemuž dává nová legislativa jasné a nezpochybnitelné podmínky. Jedině zachováním existence takové, státem on-line kontrolované nabídky tohoto odvětví lze vytvořit tržní tlak na černé herny. Hráči velmi rychle pochopí, že legální provozovna jim nabízí zákonnou ochranu, mimo jiné právní nárok na případnou výhru, nesrovnatelně lepší zázemí a podmínky pro zábavu než ilegální kluby. A teprve potom může být úspěšný represivní boj státu proti nepoměrně menší mašinérii nelegálního „podnikání“.

„Je to jedno s druhým. Pokud ministr financí vypustí do světa, že městům s legálním hazardem sebere daňové výnosy a spravedlivě je přerozdělí, tak nevím, co si o tom myslet. Takže sebereme peníze v prvé řadě příhraničním městům a obcím, na která stát dlouhá léta z vysoka kašle a oni sami se dokázali vyšvihnout a vydělané peníze jsou v těch krajích zatraceně vidět. Pak tedy ty peníze spravedlivě přerozdělíme, což je snad sám o sobě čítankový oxymóron (protimluv). Kdy stát něco spravedlivě přerozdělil? A nakonec se budeme plácat po ramenou, jak řídíme stát jako firmu, a přitom nám tuhle firmu bude vesele rozkrádat černý hazard, protože v ten okamžik bude legální loterní byznys pro města a obce asi stejně lukrativní zboží, jako krvavá tlačenka v Medině. Třeba to ale má nějaký hlubší smysl a já tomu jen nerozumím“, dodává Brunclík.

Česká komora loterního průmyslu je připravena, stejně jako v minulosti aktivně napomáhat boji proti nelegálnímu hazardu a být garantem dodržování zákonných předpisů tam, kde je umožněno legální podnikání. Ve spolupráci s některými českými a moravskými městy již realizovala několik projektů takzvané Inventarizace, která zástupcům samosprávy napomáhá při efektivní regulaci hazardních her při zachování podmínek ochrany hospodářské soutěže. Stejný projekt už mimochodem připravila i pro hlavní město Prahu, která se rovněž na řadě míst potýká s černým hazardem. Naposledy, podle zprávy Celní správy, se to ukázalo v městské části Praha 4, kde celníci aktuálně zasáhli ve dvou provozovnách.

„Praha 4 a celkově Praha jako taková je ukázkový příklad, jak to nemůže fungovat. Když zastupitelé magistrátu na sklonku roku 2015 rozhodovali o dnes platné vyhlášce, byla vůle městské části Praha 4 zachovat určitou míru legální nabídky. Zase a jen politické půtky způsobily, že zastupitelstvo odhlasovalo na „čtyřce“ nulu v podstatě někomu natruc. Co se nestalo. Několik špičkových casin, převážně pro movitější či zahraniční klientelu je dnes těsně před smrtí, zatímco malé špeluňky si dál hrají a „my“ tam musíme za veřejné peníze posílat celníky. Ti to sice takzvaně vyberou, ale za dva dny to pojede znovu. To je přeci na hlavu. ČKLP se teď snaží v podstatě přemluvit vedení Prahy, aby vyhlášku alespoň částečně otevřelo, protože tam zastupitelé přes jasná pravidla udělali při výběru povolených adres několik zásadních chyb, a daly se věci trochu do pořádku. Ale pokud se nedoprosíme rychle, tak casina definitivně skončí, s tím přijdou majitelé o investice, které do toho dali v dobré víře a vyhláška je z mého pohledu jednoznačně právně děravá, takže asi žaloby na náhradu škody, tedy další náklady pro daňového poplatníka. A jako bonus definitivně dáme městskou část v plén černému hazardu. To si tam celníci můžou rovnou udělat mobilní pracoviště“, uzavírá prezident ČKLP Stanislav Brunclík.

Česká komora loterního průmyslu, z.s. je zapsaný spolek provozovatelů loterních a jiných podobných her. Aktivně působí ve strukturách Hospodářské komory ČR od devadesátých let minulého století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec