ČLFA: Evropský leasing loni vzrostl o 1,9 % na 221 mld. eur

24.03.2014 12:05

Objem evropského leasingu loni dosáhl 221 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 1,9 %. V předběžných výsledcích za rok 2013 o tom informovala organizace Leaseurope, která zastřešuje evropské leasingové společnosti.

ČLFA: Evropský leasing loni vzrostl o 1,9 % na 221 mld. eur
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Podle Leaseurope loni vzrostl leasing dopravních prostředků, a to o 5,2 %, leasing strojů a zařízení naopak poklesl o 1 % a leasing nemovitostí o 13 %. Údaje vycházejí ze souhrnu pořizovacích cen financovaných věcí bez DPH.

Celková hodnota pohledávek z uzavřených leasingových smluv činila v Evropě na konci minulého roku 574 miliard eur, a to značí meziroční snížení o 2 %. Největším leasingovým trhem na našem kontinentu loni byla Velká Británie (s objemem obchodů 47,4 miliardy eur), následovaly Německo (47,3 miliardy eur), Francie (28,7 miliardy eur) a Itálie (14,3 miliardy eur). Podíl České republiky na evropském leasingovém trhu v roce 2013 činil 0,7 %. I tak šlo o druhý nejvyšší podíl v regionu střední a východní Evropy, a to po Polsku.

Odborníci hodnotí loňské výsledky pozitivně. „Je patrné, že evropský leasing je na vzestupu. Za pozornost stojí například výsledky v jihoevropských zemích, které se ještě nedávno potýkaly s vážnými finančními problémy, například ve Španělsku nebo Portugalsku. Leasingové sektory obou těchto zemí rostly. Prakticky v celé Evropě došlo k výraznému zlepšení ve druhé polovině roku, a to zejména v oblasti leasingu strojů a zařízení. To naznačuje zvyšující se optimismus evropských firem. Připočteme-li k tomu příznivé hospodářské výhledy, můžeme očekávat, že rok 2014 přinese ještě vyšší poptávku po investicích, což se přímo odrazí i ve výkonu jednotlivých ekonomik,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace (ČLFA), která v Radě Leaseurope, řídícím orgánu této evropské federace, zastupuje asociace ze  střední a východní Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…