ČLFA: Nejistota kolem účinnosti nového občanského zákoníku poškozuje trh

09.09.2013 14:32

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) upozorňuje na negativní dopady, které způsobuje nejistota, zda počátkem příštího roku skutečně nastane účinnost nového občanského zákoníku. Reaguje tím na úvahy o možných komplikacích v legislativním procesu nezbytném pro dokončení rekodifikace soukromého práva, které se objevily v souvislosti s rozpuštěním Poslanecké sněmovny.

ČLFA: Nejistota kolem účinnosti nového občanského zákoníku poškozuje trh
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

ČLFA podporuje taková procesní řešení, která v rámci ústavního pořádku povedou k dotažení projednávání komplexu novel souvisejících s rekodifikací soukromého práva v zákonodárných orgánech. Upozorňuje na rizika spojená s nastalým legislativním zmatkem a na možné ekonomické ztráty řady soukromoprávních subjektů, včetně finančních institucí, pokud by byla účinnost nového občanského zákoníku, zákona o obchodních korporacích a dalších souvisejících právních předpisů či jejich novel odložena.

Členské společnosti ČLFA patří mezi subjekty, kterých se zásadně dotknou změny vyplývající z rekodifikace soukromého práva, zejména z nové úpravy občanského práva. Jejich finanční služby budou muset počínaje účinností nového občanského zákoníku odpovídat nové úpravě závazkového práva a respektovat tzv. upřednostnění autonomie vůle, posílení zásady dispozivity i další podstatné změny.

Všechny finanční instituce sdružené v ČLFA se již řadu měsíců připravují na tyto novinky úpravou procesů a smluvní dokumentace, školením zaměstnanců i dalšími opatřeními. Tyto kroky si vyžádaly nemalé finanční prostředky. Hrozící nedotažení legislativního procesu by v podstatě znamenalo, že tyto prostředky byly vynaloženy zbytečně.

Podle ČLFA finančním obchodům a ekonomice jako celku škodí všeobecná právní nejistota ohledně dokončení legislativního procesu a účinnosti nového soukromého práva.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením firem (většinou dceřiných společností velkých bank nebo silných nadnárodních výrobních koncernů) zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 49 členů. Více na: www.clfa.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…