ČLFA na konci 3. čtvrtletí: meziroční růst o 5 %

05.11.2013 10:31

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvních třech čtvrtletích letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 88,9 miliardy korun, to je o téměř 5 % více než ve stejném období loňského roku.

ČLFA na konci 3. čtvrtletí: meziroční růst o 5 %
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

„Výsledky za tři čtvrtletí potvrdily trend, který jsme avizovali už v polovině roku. Tehdy došlo nejen k mírnému oživení v souhrnných obchodech členů ČLFA, ale po dlouhé době v tomto rámci také k růstu financování podnikatelských investic, což nejlépe odráží kondici tuzemských firem. Za tři čtvrtletí tento růst meziročně dosáhl více než 2 %. Ukazuje se, že produkty členů ČLFA jsou pro podnikatele přirozeným východiskem v době, kdy klesá objem klasických bankovních úvěrů,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje téměř padesát předních tuzemských poskytovatelů leasingových, úvěrových a factoringových produktů.

Z celkových 88,9 miliardy korun bylo 62,6 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 26,3 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA uzavřely v prvních třech letošních čtvrtletích 749 002 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci tohoto období spravovaly 2 303 529 aktivních smluv. Souhrnné pohledávky z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci třetího čtvrtletí 214,02 miliardy korun.

Pro domácí finanční trh je typický dlouhodobý pokles leasingových obchodů v rámci financování podnikatelských investic, který je způsoben především daňovým znevýhodněním finančního leasingu v České republice. V prvních třech čtvrtletích letošního roku byl však tento pokles minimální, když meziročně dosáhl pouhých 0,7 %. Navíc byl kompenzován takřka 4% růstem objemů podnikatelských úvěrů. První tři letošní kvartály stvrdily zvyšující se zájem o operativní leasing – jeho podíl na celkovém leasingovém trhu v podnikatelské sféře dosáhl už 46 %, což je nejvíce v historii. Dařilo se rovněž factoringu – objem pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské společnosti ČLFA se meziročně zvýšil o 13,5 %.

Nárůst zaznamenalo také financování domácností, a to o 2,5 % v porovnání se stejným obdobím roku 2012.

V obchodech členů ČLFA tradičně vévodí kontrakty na financování automobilů. Stejné to bylo i v prvních třech čtvrtletích tohoto roku. Členské společnosti ČLFA poskytly na nové silniční dopravní prostředky 39,3 miliardy korun. Z toho 24 miliard korun bylo určeno na pořízení osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 42 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice.

Poměr podnikatelských úvěrů a leasingu byl velice těsný. Firmy uzavřely více smluv na operativní leasing než na finanční leasing.

V prvních třech čtvrtletích letošního roku poskytly členské společnosti ČLFA podnikové klientele na její investice 23,5 miliardy korun prostřednictvím leasingu a 24,3 miliardy korun pomocí podnikatelských úvěrů.

Na podnikatelské úvěry podepsali členové ČLFA v prvních devíti měsících roku 48 981 smluv.

Pokud jde o leasing, členské firmy uzavřely 28 931 nových smluv na leasing strojů, zařízení a dopravních prostředků pro podnikatele. Z toho 10 761 smluv bylo na finanční leasing, 4237 na operativní leasing, 13 284 na full service leasing (tedy vrcholnou podobu operativního leasingu) a 649 smluv na krátkodobý pronájem. Potvrdilo se tak, že podnikatelské subjekty v současnosti uzavírají už více smluv na operativní leasing než na finanční leasing.

V přehledu komodit u podnikatelských úvěrů a leasingu pro firemní klientelu pravidelně převládají dopravní prostředky. Ve třech letošních kvartálech dosáhly nejvyššího podílu osobní a užitkové automobily, následovalo financování investic do strojů a zařízení, především do obráběcích strojů a do zemědělské a lesnické techniky.

Financování firemního provozu (factoring)

Hodnota pohledávek postoupených na členy ČLFA vzrostla o 13,5 %.

Financování provozu firem zajišťují členské společnosti ČLFA prostřednictvím factoringu, který je založen na postoupení krátkodobých pohledávek.

Výše prostředků poskytnutých klientům členy ČLFA v rámci factoringu v letošních třech čtvrtletích meziročně stoupla o 20 % na 14,7 miliardy korun. Hodnota postoupených pohledávek dosáhla 97,6 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 13,5 %. Celkový trh reprezentovaný Asociací factoringových společností České republiky (AFS ČR) hlásí souhrnnou hodnotu pohledávek 103,9 miliardy korun a růst o 7,7 %.

Na českém factoringovém trhu dlouhodobě převládá tuzemský a regresní factoring (oproti bezregresnímu factoringu při něm factoringová společnost nenese riziko platební neschopnosti odběratele klienta).

Financování domácností (spotřebitelské úvěry a leasing)

Domácnosti upřednostňovaly spotřebitelské úvěry. Výrazně přibylo smluv na ojeté vozy.

V oblasti financování domácností v posledních letech převládají spotřebitelské úvěry nad spotřebitelským leasingem. Ten sice v prvních třech čtvrtletích letošního roku vykázal téměř 9% nárůst, avšak s celkovým výsledkem 1,11 miliardy korun zůstal daleko za objemem spotřebitelských úvěrů, který při meziročním navýšení o 2,2 % činil 25,2 miliardy korun.

Statistiky ČLFA dělí oblast spotřebitelských úvěrů na tři kategorie. Co do počtu smluv byl v prvních devíti měsících roku největší zájem o financování v místě prodeje (268 564 smluv), těsně následovaly osobní půjčky (253 684 smluv) a s větším odstupem revolvingové úvěry (143 539 smluv). Na celkovém finančním objemu spotřebitelských úvěrů se pak všechny tři kategorie podílely zhruba stejným dílem.

Také v rámci financování domácností uzavřeli členové ČLFA nejvíce smluv na osobní automobily. Statistiky za první tři letošní čtvrtletí dokumentují opačné trendy ve vývoji počtu spotřebitelských úvěrů poskytnutých na nové a ojeté vozy.  To naznačuje rostoucí opatrnost při vedení domácích rozpočtů. Celkově členové ČLFA v letošních třech čtvrtletích profinancovali o 633 osobních vozů určených domácnostem méně než ve shodném období loňského roku.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) je zájmovým sdružením firem (většinou dceřiných společností velkých bank nebo silných nadnárodních výrobních koncernů) zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 49 členů.

Více na: www.clfa.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…