ČMKBK: Cena elektřiny klesla, zemní plyn zdražil

05.12.2016 14:57

Na Českomoravské komoditní burze Kladno bylo ve 48. týdnu uzavřeno 366 kontraktů na dodávku 183,1 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro spotřebitele za 120 milionů korun. Cena silové elektřiny klesla, cena plynu šla naopak vzhůru.

ČMKBK: Cena elektřiny klesla, zemní plyn zdražil
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Roční kontrakt silové elektřiny v nízkém napětí zlevnil proti předchozímu týdnu o 6,6 procenta a uzavíral na ceně 830 Kč/MWh, ve vysokém napětí cena klesla o 3,7 procenta na konečných 866 Kč/MWh. Roční kontrakt zemního plynu v maloodběru zdražil na 490 Kč/MWh, ve velkoodběru obchodování skončilo na ceně 478 Kč/MWh.

Koncem listopadu zveřejnilo svůj nákup na Českomoravské komoditní burze Kladno město Trutnov, které tím na energiích ušetří 2 miliony korun. „Radnice na dvouleté období nakupuje 13 tisíc megawatthodin elektřiny, a to nejen pro chod budovy městského úřadu, ale také pro školy a školky, městské muzeum, galerie, technické služby a další organizace. Na následující dva roky jsme si zajistili elektřinu za cenu o 17 procent nižší, než je cena v letošním roce,“ uvedl starosta Trutnova Ivan Adamec.

Nákup trutnovská radnice uskutečnila ještě před říjnovým růstem cen elektřiny. „Díky tomu jsme vysoutěžili silovou elektřinu v nízkém napětí za cenu 765 korun za megawatthodinu a ve vysokém napětí pod hranicí 830 korun,“ doplnil starosta.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…