ČMKBK: Ceny elektřiny i zemního plynu šly dolů

04.07.2016 12:42

Na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno klesla ve 26. týdnu cena elektřiny i zemního plynu o cca 3 až 5,5 %. Ve 26. týdnu bylo na Energetické burze ČMKBK uzavřeno 99 kontraktů na dodávku 63,3 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele za 42,4 milionu korun.

ČMKBK: Ceny elektřiny i zemního plynu šly dolů
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Roční kontrakt silové elektřiny v nízkém napětí zlevnil proti předchozímu týdnu o 4,6 % na 770 Kč/MWh, ve vysokém napětí o 4,5 % na 740 Kč/MWh.

Cena ročního kontraktu zemního plynu v maloodběru se snížila o 5,5 % a uzavírala na 465 Kč/MWh. Ve vysokém napětí plyn zlevnil o 2,9 % s uzavíracím kurzem 466 Kč/MWh.

Výsledky nákupu energií na Českomoravské komoditní burze ve druhé polovině června zveřejnilo Ministerstvo obrany. To nakoupilo elektřinu a plyn na rok 2017 pro celý resort a ušetřilo více než 51 milionů korun. „Rozhodnutí důsledně centralizovat nákup energií opět přineslo své výsledky. Resortem nakupované objemy energií jsou pro dodavatele natolik zajímavé, že jimi nabízené jednotkové ceny nám v konečném výsledku umožňují dosahovat úspor v řádu desítek milionů korun ročně,“ zhodnotil nákup ministr obrany Martin Stropnický. Podle zdrojů z ministerstva nakoupil resort obrany na příští rok na ČMKBK přes 124 tisíc MWh elektřiny a 219 tisíc MWh zemního plynu. U dodávky elektřiny cena proti letošnímu roku klesla v nízkém napětí o 16 % a ve vysokém napětí o 13 %. Cena zemního plynu se proti letošku sníží u maloodběru o 24 % a u velkoodběru o 27 %.

Z komunální sféry informoval o nákupu na ČMKBK koncem června Šumperk. Ten se ke společnému nákupu elektřiny a plynu od roku 2011 sdružuje se sousedními městy Jeseníkem, Mohelnicí a Českou Vsí. Radnice a jejich příspěvkové organizace snížily letošním nákupem náklady u silové elektřiny o pětinu a u zemního plynu až o třetinu, což přinese celkovou úsporu 6 a půl milionu korun.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…