ČNB: 100 let České astronomické společnosti připomene stříbrná mince

06.12.2017 12:01

Česká národní banka vydává letos poslední stříbrnou minci. Pamětní mince je tentokrát věnována České astronomické společnosti, která 8. prosince oslaví 100 let od svého založení. Mince v nominální hodnotě 200 korun je k dostání od 6. prosince.

ČNB: 100 let České astronomické společnosti připomene stříbrná mince
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Mincí bylo vyrobeno 5 400 kusů v běžném a 10 400 kusů ve špičkovém (proof) provedení, které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Tvůrcem mince je medailér Josef Oplištil.

Na lícní straně dvousetkoruny vpravo se nachází heraldický lev z velkého státního znaku České republiky. V levé části mince je zrcadlově zobrazen lev se symbolickým zvýrazněním souhvězdí Lva i jeho názvem. Obě části mince jsou oběžnou dráhou propojeny s planetou Zemí. Po obvodu mince najdeme označení její nominální hodnoty a název státu. Značka České mincovny, která minci vyrobila, je umístěna ve středu planety Země. Na rubové straně dominuje vyobrazení Slunce, v jehož středu stojí emblém České astronomické společnosti s letopočty „1917–2017“. Při vnějším obvodu slunečních paprsků je opět ztvárněna oběžná dráha planety Země. Po obvodu mince se v  opisu nachází její název. Iniciály autora mince jsou umístěny ve středu planety Země.

Historie Společnosti sahá až do doby před první světovou válkou, a to do habsburské monarchie. Cesta k jejímu prosazení se ale nebyla vůbec snadná. Zlom nastal až po vzniku Československa. Roli hrálo to, že jeden ze zakladatelů státu, Milan Rastislav Štefánik, byl původním povoláním astronom a že v roce 1928 byla na Petříně otevřena po něm pojmenovaná hvězdárna. Ve větších městech republiky začaly vznikat pobočky astronomické společnosti a právě jejich členové mají zásluhu na zpopularizování astronomie v zemi. Řada našich předních astronomů, kteří jsou platnou součástí světové astronomické obce, začínala právě zde. Společnost dodnes širokou veřejnost seznamuje s nejnovějšími poznatky v oboru.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je obvykle vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci, kterou razila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Mince s motivem založení České astronomické společnosti  je v pořadí devátou z cyklu pamětních stříbrných dvousetkorun, které jsou součástí emisního plánu ČNB na léta 2016–2020. V únoru příštího roku bude následovat stříbrná mince při příležitosti 500. výročí vydání Klaudyánovy mapy – první mapy Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…