ČNB 4. června otevře své dveře veřejnosti

27.04.2016 8:37

Česká národní banka po třech letech otevře své prostory pražské centrály široké veřejnosti. Stane se tak při příležitosti 90 let od založení Národní banky Československé. Základním mottem Dne otevřených dveří v sobotu 4. června bude „Porovnání činností centrální banky před 90 lety se současností“.

ČNB 4. června otevře své dveře veřejnosti
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Pro návštěvníky budou v hlavní budově připraveny tři prohlídkové okruhy. První okruh provede zájemce rozhodujícími místy banky a seznámí je s tím, jak ČNB naplňuje svůj zákonný mandát zejména v oblasti peněžního oběhu, platebního styku a cenové i finanční stability. Návštěvníci si budou moci potěžkat zlatou cihlu, navštíví pracovnu guvernéra a zasedací místnost bankovní rady, v níž se rozhoduje o měnové politice. Druhý okruh nabídne možnost navštívit výstavu „Lidé a peníze“ v Expozici ČNB, která je umístěna v původním trezoru a představuje historii vývoje peněz od pazourků k digitálním penězům. Samostatnou část bude stejně jako v minulosti tvořit expozice speciálních útvarů Policie ČR v prostorách garáží.

V Kongresovém centru ČNB, které se nachází v budově bývalé Plodinové burzy, budou mít návštěvníci možnost účastnit se v průběhu dne přednášek členů bankovní rady a prohlédnout si výstavu z historie Plodinové burzy. Dalším programem bude několik vystoupení Hudby Hradní stráže a Policie ČR.

„Dny otevřených dveří vnímám jako výjimečnou možnost přiblížit návštěvníkům, co se děje za zdmi budovy centrální banky a jak tyto činnosti ovlivňují náš každodenní život. Letos má tato akce pro mne i osobní rozměr, jelikož se loučím s institucí, v jejímž čele jsem stál 6 let,“ uvedl guvernér Miroslav Singer, jemuž koncem června vyprší šestiletý mandát.

Den otevřených dveří se koná pošesté od vzniku ČNB v roce 1993. Naposledy se zájemci mohli do centrální banky podívat v roce 2013, kdy budovou prošlo téměř 6 tisíc návštěvníků.

Více informací o Dni otevřených dveří je k dispozici na webu ČNB na adrese www.cnb.cz/DOD2016 a také na profilech České národní banky na sociálních sítích #DenvCNB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec