ČNB: Česko má po 70 letech zástupce ve vedení MMF

03.11.2016 8:01

Bývalá členka bankovní rady České národní banky Michaela Erbenová se 1. listopadu 2016 ujala funkce výkonné ředitelky v Mezinárodním měnovém fondu (MMF). Česká republika tím po více než 70 letech získává pozici jednoho z 24 volených členů Výkonné rady MMF.

ČNB: Česko má po 70 letech zástupce ve vedení MMF
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Michaela Erbenová bude ve Výkonné radě MMF po dobu dvou let reprezentovat tzv. středo- a východoevropskou konstituenci, kterou tvoří Česká republika, Turecko, Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Bělorusko, Slovinsko a Kosovo. Pozici výkonného ředitele obsazuje Česká republika na základě dohody mezi členskými státy této konstituence.

Michaela Erbenová (48) v MMF působí již od roku 2007, naposledy jako zástupkyně ředitele divize v sekci měnové a kapitálových trhů. V letech 2000–2006 byla členkou bankovní rady České národní banky, která ji do pozice výkonné ředitelky MMF nominovala.

Výkonná rada MMF má 25 členů, mezi něž patří vedle generální ředitelky MMF 24 ředitelů volených Radou guvernérů. Osm z nich je nominováno velkými státy tvořícími tzv. jednočlenné konstituence (USA, Japonsko, Německo, Francie, Velká Británie, Rusko, Čína a Saúdská Arábie) a 16 členů je nominováno z ostatních členských zemí MMF, jež se sdružují ve vícečlenných konstituencích.

Výkonná rada je nejvyšším výkonným orgánem MMF, jemuž předsedá generální ředitel/ka MMF. Vykonává běžnou agendu MMF a zasedá na pravidelné týdenní bázi. Její členové jsou trvale usazeni v sídle MMF ve Washingtonu.

Konstituence je smluvně spojená skupina členských zemí Fondu, kterou ve Výkonné radě MMF zastupuje a reprezentuje jeden společný výkonný ředitel. Konstituence se formují na dobrovolném základě. Podíl středo- a východoevropské konstituence na celkové hlasovací síle členů MMF činí 3,22 %, podíl ČR na celkové hlasovací síle konstituence je 14,32 %.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…