ČNB: Mince k 150. výročí bitvy u Hradce Králové

28.06.2016 14:58

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci, která připomene 150 let od bitvy u Hradce Králové. Mince v nominální hodnotě 200 korun bude v prodeji od 29. června 2016.

ČNB: Mince k 150. výročí bitvy u Hradce Králové
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Do oběhu bude vydáno 15 300 mincí, z toho 10 tisíc kusů ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 5 300 kusů v běžné kvalitě. Autorem mince je Roman Shamilyan.

Na lícní straně mince nalevo se nachází svislý nápis „RAKOUSKO“, symbolizující porážku, zatímco napravo je nápis v opačném směru „PRUSKO“, který naopak symbolizuje vítězství. Při pravém okraji mince stojí text „ČESKÁ REPUBLIKA“ a nalevo od nápisu „RAKOUSKO“ můžeme číst označení hodnoty mince „200 Kč“.

Výsledek bitvy symbolicky znázorňuje také rubová strana dvousetkoruny – v její levé části je ztvárněný rakouský orel a napravo od něho je zobrazena pruská orlice. Při levém okraji stojí letopočty „1866 2016“ a při pravém okraji nalezneme text „BITVA U HRADCE KRÁLOVÉ“.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je obvykle vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. Minci razila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou.

Bitva u Hradce Králové (známá též jako bitva na Chlumu či bitva u Sadové) se odehrála 3. července 1866 severozápadně od Hradce Králové. Podle počtu nasazených vojáků – celkem přes 400 tisíc – šlo o největší bitvu, jaká kdy byla na území dnešní České republiky svedena.

Pruská armáda v čele s králem Vilémem I. zde tehdy drtivě porazila rakousko-saskou armádu pod velením polního zbrojmistra Ludvíka von Benedek. Jednalo se o rozhodující střetnutí v rámci prusko-rakouské války, v jejímž důsledku přišlo Rakousko o své čelné postavení v Německu a v severní Itálii. Současně muselo Rakousko začít čelit stupňujícím se požadavkům obyvatel jednotlivých částí říše.

Mince s tímto motivem je druhou mincí z cyklu pamětních stříbrných mincí v nominální hodnotě 200 Kč, které jsou součástí emisního plánu na léta 2016–2020. V polovině prosince bude následovat letos poslední stříbrná mince, která bude vydána u příležitosti 450. výročí narození Jana Jessenia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…