ČNB: Mince připomene 500. výročí vydání Klaudyánovy mapy

28.02.2018 12:47

Česká národní banka vydává letošní první stříbrnou minci. Ta vznikla u příležitosti 500 let od vydání Klaudyánovy mapy, nejstarší mapy části našeho státního území. Pamětní mince v nominální hodnotě 200 korun bude k dostání od 28. února 2018.

ČNB: Mince připomene 500. výročí vydání Klaudyánovy mapy
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Do oběhu se dostane 5 800 kusů v běžném a 10 200 kusů ve špičkovém (proof) provedení, které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Výtvarné pojetí mince je dílem akademického sochaře Zbyňka Fojtů.

Klaudyánova mapa je nejstarší tištěnou mapou Čech, která byla vydána roku 1518 a pravděpodobně sloužila jako pomůcka pro poutníky mířící do Říma. Jedná se o vůbec první tištěné zachycení naší země. Autorem a vydavatelem tohoto uměleckého díla je mladoboleslavský lékař a nakladatel Mikuláš Klaudyán. Zvláštností mapy je rozdělení českých měst a městeček podle náboženského vyznání. Jediný dnes téměř kompletně dochovaný exemplář mapy je v majetku Biskupství litoměřického a je uložen ve Státním oblastním archivu v Litoměřicích.

Na lícní straně mince je vyobrazen motiv z Klaudyánovy mapy, kterým je alegorický vůz s cestujícími, tažený dvěma spřeženími na opačné strany. V dolní části mince jsou umístěny znaky Uherského království a Českého království. Vlevo najdeme znaky rodů Rožmberků a Slavatů a vpravo znaky Šternberků a Švihovských z Rýzmberka. Při horním okraji mince se nachází název státu. Označení nominální hodnoty lze nalézt v dolní části. Značka České mincovny, která minci vyrazila, je umístěna při jejím levém okraji.

PSM k 500. výročí vydání Klaudyánovy mapy – líc PSM k 500. výročí vydání Klaudyánovy mapy – rub

Na rubové straně je pak vyobrazena část samotné Klaudyánovy mapy, jejíž název opisuje horní okraj. Pod textem se nachází letopočty „1518“ a „2018“. Iniciály autora mince jsou umístěny při levém okraji dvousetkoruny.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je obvykle vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Mince s motivem Klaudyánovy mapy je v pořadí desátá pamětní stříbrná dvousetkoruna, která je součástí emisního plánu ČNB na léta 2016–2020. Druhou letošní stříbrnou minci vydá ČNB v září u příležitosti 200. výročí založení Národního muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…