ČNB: Pamětní mince ke 100. výročí narození Tomáše Bati ml.

05.09.2014 21:10

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou 200 Kč minci, která připomene 100 let od narození známého česko-kanadského podnikatele, Tomáše Bati mladšího. Mince je v prodeji od 3. září 2014.

ČNB: Pamětní mince ke 100. výročí narození Tomáše Bati ml.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bratři Baťové

Na líci pamětní dvousetkoruny je dámská lodička, nad kterou je logo společnosti „Baťa“. Pod vyobrazením dámské lodičky je ztvárněna část zeměkoule. Na rubu mince se nachází portrét Tomáše Bati mladšího. Podoba mince byla navržena Vojtěchem Dostálem, DiS.

ČNB vydává do oběhu celkem 17 900 kusů mince, z toho 12 100 kusů ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 5 800 kusů v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou; ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Tomáš Baťa mladší byl synem zakladatele obuvnického závodu Tomáše Bati. V roce 1939 Tomáš Baťa mladší opustil Československo a odjel do Kanady, kam ho následovalo přes 100 spolupracovníků s rodinami. Tam založil obuvnickou továrnu, strojírenskou jednotku a později síť prodejen, přičemž celý jeho podnik podporoval spojenecké úsilí. Ke konci války Baťa převzal vedení celé společnosti a snažil se dát do pořádku západní baťovskou organizaci, což se mu přes všechny těžkosti podařilo. Firma stala se největší integrovanou obuvnickou společností na světě. Po revoluci v roce 1989 se Baťa mohl opět podívat do Zlína, města svého mládí. Stal se jedním z poradců Václava Havla v oblasti obnovy ekonomiky, založil program na výuku podnikání a podnikatelské etiky a zasloužil se o přijetí Česka a Slovenska do OECD. Je držitelem mnoha vysokých ocenění, včetně nejvyššího kanadského ocenění Řádu Kanady.

Dvousetkoruna k výročí narození Tomáše Bati je po mincích připomínajících narození Bohumila Hrabala, Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic a založení československých legií předposlední z letošní pětice mincí této nominální hodnoty, které vydává Česká národní banka. Poslední emisí pamětní stříbrné dvousetkoruny roku 2014 bude mince připomínající 17. listopad roku 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…