ČNB: Pozor na internetové nabídky spotřebitelských úvěrů

23.06.2018 17:35

Česká národní banka upozorňuje spotřebitele, že v internetovém prostoru je umístěno velké množství nabídek na poskytnutí či zprostředkování spotřebitelských úvěrů osobami, které k tomu nejsou oprávněny.

ČNB: Pozor na internetové nabídky spotřebitelských úvěrů
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Dle nabídek takových osob jde často o spotřebitelské úvěry zajištěné směnkou. Inzerenti neuvádějí svoji identitu či ji záměrně skrývají, požadují platby předem a nepřiměřené záruky, či používají jiné nekalé praktiky.

Stopa po mnohých takových inzerentech vede zpravidla do zahraničí, často mimo jurisdikci členských států EU. Z tohoto důvodu je v těchto zemích úspěšnost vymáhání částek zaplacených před poskytnutím spotřebitelského úvěru velmi nízká.

ČNB nemá právní nástroje, jejichž pomocí by dosáhla zrušení inzercí od neoprávněných poskytovatelů či zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů. Apeluje však na spotřebitele, aby vždy zvažovali rizika nabízených a jednoduše dostupných finančních prostředků v kontextu aktuálního právního prostředí i výše uvedených informací.

ČNB v této souvislosti upozorňuje, že oprávnění poskytovat či zprostředkovávat spotřebitelské úvěry mají pouze subjekty, které k tomu od ČNB získaly oprávnění nebo byly ČNB notifikovány ze strany zahraničního dohledového orgánu, a to po splnění zákonných podmínek. Seznam všech takovýchto subjektů, kde si každý může zjistit či ověřit, zda subjekt je oprávněn poskytovat či zprostředkovat spotřebitelský úvěr, je dostupný na webových stránkách ČNB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…