ČNB: Růst ekonomické aktivity byl v závěru loňského roku pod prognózou ČNB

05.03.2016 21:52

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 4. čtvrtletí roku 2015

ČNB: Růst ekonomické aktivity byl v závěru loňského roku pod prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně o 4 %, když v mezičtvrtletním vyjádření se ekonomická aktivita nezměnila. Úhrnem za celý loňský rok HDP vzrostl o 4,3 %. V porovnání s prognózou ČNB je vykázaný ekonomický růst ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku nižší o 1,3 procentního bodu v meziročním vyjádření a o jeden procentní bod v mezičtvrtletním vyjádření. Rozdílná výše odchylky od predikce ČNB v meziročním a mezičtvrtletním vyjádření je dána dílčí revizí časové řady HDP za předcházející čtvrtletí.

Odchylka meziročního růstu HDP ve čtvrtém čtvrtletí roku 2015 od prognózy ČNB směrem dolů byla dána znatelně pomalejším růstem hrubé tvorby kapitálu, když v jejím rámci za očekáváním ČNB zaostal jak růst fixních investic, tak vývoj zásob. Mírnější růst fixních investic pravděpodobně souvisí s dřívějším než očekávaným ukončováním projektů spolufinancovaných z předchozího programového období EU fondů. Společně s jen pozvolným náběhem nového programového období tak zřejmě zpomalení růstu fixních investic přichází o něco dříve, než ČNB předpokládala. Také dynamika vývozu zboží a služeb byla oproti prognóze nižší. Růst dovozu však byl ve srovnání s predikcí výrazněji pomalejší. Čistý vývoz se tak v meziročním vyjádření lehce zvýšil, zatímco ČNB očekávala jeho mírný pokles. Také meziroční růst spotřeby vlády byl lehce nad prognózou. Predikce růstu spotřeby domácností se pak zhruba naplnila.

V souhrnu lze konstatovat, že ve čtvrtém čtvrtletí 2015 pokračoval rychlý meziroční růst HDP, i když se jeho tempo oproti očekávání ČNB zmírnilo. Podle prognózy centrální banky růst české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,7 %, a to vlivem dočasného snížení hrubé tvorby kapitálu, do něhož se promítne především propad vládních investic financovaných z evropských fondů. Ekonomiku však nadále podporují uvolněné domácí měnové podmínky prostřednictvím oslabeného kurzu koruny i mimořádně nízkých úrokových sazeb. Příznivě k ekonomickému vývoji přispívají i další pokles ceny ropy a zvyšující se zahraniční poptávka. V roce 2017 růst ekonomiky zrychlí na 3 % s kladnými příspěvky všech složek domácí poptávky.

Petr Král, náměstek ředitele sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…