ČNB: Šetření úvěrových podmínek bank

20.07.2015 12:45

Šetření úvěrových podmínek bank patří v mnoha zemích ke standardním nástrojům, které umožňují získat centrálním bankám a dalším uživatelům cenné informace o vývoji na bankovním úvěrovém trhu nad rámec údajů z pravidelného reportingu. ČNB toto šetření zavedla v létě 2012.

ČNB: Šetření úvěrových podmínek bank
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Informace kvalitativního charakteru získává ČNB v rámci šetření formou strukturovaného dotazníku přímo od reprezentativního vzorku bank působících na českém úvěrovém trhu, které participují na tomto šetření.

Dotazník se zaměřuje jak na nabídkovou stranu úvěrů (vývoj úvěrových standardů a podmínek stanovovaných bankami při poskytování úvěrů), tak na stranu poptávkovou (bankami vnímanou poptávku po úvěrech ze strany domácností a firem), a vyhodnocuje nejvýznamnější faktory, které za změnami nabídky či poptávky stojí. Šetření ČNB pokrývá nejen pozorovaný vývoj úvěrových podmínek a poptávky po úvěrech v minulém čtvrtletí, ale též očekávaný vývoj v nejbližších třech měsících.

Výsledky pravidelných čtvrtletních kol šetření zveřejňuje ČNB v podobě elektronické textové publikace s grafickou ilustrací a v podobě datových souborů s agregovanými výsledky vždy v průběhu poslední dekády měsíců leden, duben, červenec a říjen.

Dotazník, metodologie a slovníček pojmů
Šetření úvěrových podmínek bank – červenec 2015
Agregované výsledky (tabulky a grafy)  – červenec 2015
Šetření úvěrových podmínek bank – duben 2015
Agregované výsledky (tabulky a grafy)  – duben 2015
Šetření úvěrových podmínek bank – leden 2015
Agregované výsledky (tabulky a grafy)  – leden 2015

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…