ČNB: Změny emisního plánu mincí z drahých kovů 2016–2020

09.07.2016 9:52

Česká národní banka provedla změny v plánu emise pamětních mincí. V roce 2017 vydá pamětní stříbrnou minci k 100. výročí založení Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Dále bude v roce 2019 vydána stříbrná mince k 150. výročí narození vědce Aleše Hrdličky a další o rok později, u příležitosti 100. výročí založení Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě.

ČNB: Změny emisního plánu mincí z drahých kovů 2016–2020
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Sdružení českých umělců grafiků Hollar patří k našim nejstarším a současně nejvýznamnějším uměleckým sdružením. Po celou dobu své existence se významně podílelo na utváření moderní české kultury. Bylo založeno již v roce 1917, tedy ještě před vznikem samostatného československého státu, s cílem podpořit rozvoj českého umění, a to zejména volné umělecké grafiky.

Aleš Hrdlička byl světově uznávaný český lékař a antropolog. Někdy je též označován za nejvýznamnějšího českoamerického vědce předválečného období. Kromě jeho vědeckých výsledků je známa i jeho podpora vzniku samostatného Československa, obhajoba významu Čechoslováků pro Ameriku a jeho protinacistické aktivity.

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Železné Brodě je první českou sklářskou školou, která byla vybudována po vzniku Československa. V současnosti jde o největší evropskou sklářskou školu, která disponuje vlastní hutí a pokrývá téměř všechny horké i studené techniky výtvarného zpracování skla.

Po doplnění o výše zmíněné motivy zahrnuje emisní plán na léta 2016 až 2020 celkem 21 pamětních stříbrných mincí v hodnotě 200 Kč. Ty mají za cíl připomenout události nebo osobnosti z oblasti kultury, vědy, techniky či sportu. Součástí emisního plánu jsou i další dva tematické cykly – desetidílný cyklus zlatých mincí v nominální hodnotě 5 000 Kč připomene hrady České republiky. Jednotícím tématem druhého cyklu pětisetkorunových stříbrných mincí budou výroční události spojené se vznikem Československé republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…