ČNB ponechává sazbu proticyklické kapitálové rezervy ve výši 0,5 %

13.12.2016 13:49

Bankovní rada České národní banky rozhodla ponechat sazbu proticyklické kapitálové rezervy pro expozice umístěné v České republice na úrovni 0,5 %.

ČNB ponechává sazbu proticyklické kapitálové rezervy ve výši 0,5 %
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Proticyklická kapitálová rezerva byla v rámci Evropské unie zavedena jako důležitý nástroj makroobezřetnostní politiky v roce 2014. Jejím úkolem je zvýšit odolnost finančního systému vůči rizikům spojeným s chováním bankovního sektoru v průběhu finančního cyklu, zejména s výraznými výkyvy v úvěrové dynamice.

O nastavení sazby proticyklické kapitálové rezervy rozhodla bankovní rada ČNB na svém zasedání 8. prosince 2016. Bližší informace k tomuto rozhodnutí jsou uvedeny v Opatření obecné povahy ke stanovení sazby proticyklické kapitálové rezervy IV/2016.

Doplňující informace:

Proticyklickou kapitálovou rezervu v tuzemsku stanovuje čtvrtletně Česká národní banka, a to prostřednictvím dokumentu s názvem Opatření obecné povahy ke stanovení sazby proticyklické kapitálové rezervy. ČNB tuto sazbu zvýšila z nulové úrovně poprvé v prosinci 2015, a to s platností od 1. ledna 2017.

Tuto rezervu mají banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníci s cennými papíry vytvářet na základě pokynů regulátora v období nadměrného růstu úvěrů, ve kterém se v důsledku vysoké úvěrové expanze obvykle zvyšují finanční nerovnováhy a dochází k nahromadění systémového rizika. Naopak v období poklesu ekonomické aktivity doprovázeného rostoucími ztrátami z úvěrů by měla být tato rezerva „rozpouštěna“ a využita bankami jako kapitálový polštář pro krytí ztrát. Cílem je tak zabránit propadu úvěrové nabídky bank a přenosu dodatečného šoku z finančního sektoru do reálné ekonomiky.

Další informace k proticyklické kapitálové rezervě lze nalézt na stránkách ČNB zde: 
http://www.cnb.cz/cs/financni_stabilita/makroobezretnostni_politika/proticyklicka_kapitalova_rezerva/index.html

Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank a vykonává devizový dohled. Je současně orgánem dohledu nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, nebankovními poskytovateli spotřebitelských úvěrů, institucemi elektronických peněz a ochranou spotřebitele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…