ČNB připomíná Jana Husa zlatou 10 000 Kč mincí

06.07.2015 9:50

Česká národní banka vydala zlatou minci připomínající 600. výročí upálení mistra Jana Husa. Mince o nominální hodnotě 10 000 Kč je v historii ČNB teprve pátá s takto vysokým nominálem. V prodeji je od 3. července.

ČNB připomíná Jana Husa zlatou 10 000 Kč mincí
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

„Mistr Jan Hus je bezpochyby jednou z našich nejvýznamnějších historických postav. Jeho mučednická smrt reformní snahy v Čechách nejenom že nezastavila, ale dokonce přispěla k jejich zesílení. Vysoká nominální hodnota mince jen podtrhuje mimořádnost této události nejen pro historii naší země,“ uvedl guvernér Miroslav Singer.

Na lícní straně mince je motiv kříže, vpravo a vlevo od něj pak přepis kázání mistra Jana Husa. Vyobrazení kříže najdeme i na rubové straně mince – ztvárnění mistrovy postavy vytváří spolu s textem a letopočty dohromady kříž.

Soutěže o podobu mince se zúčastnilo 31 výtvarníků, kteří předložili celkem 65 sádrových modelů. Desetitisícikoruna byla vyražena podle vítězného návrhu studenta Jakuba Oravy.

ČNB vydává do oběhu 8 400 uncových mincí vyražených ze zlata o ryzosti 999.9. Celkem 6 300 kusů mince je ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 2 100 kusů v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou, ta je výrazně vyšší, neboť zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou. Minci vyrazila Česká mincovna a lze ji zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Nejznámější český reformátor, kazatel, teolog a rektor pražské univerzity, mistr Jan Hus, zasvětil svůj život snaze o reformu katolické církve. Jeho kritika tehdejších církevních praktik se však setkala s nevolí a 6. července 1415 byl jako kacíř upálen v Kostnici.

Desetitisícikoruna k výročí upálení mistra Jana Husa je pro období 2011–2015 poslední ze tří mimořádných ražeb zlatých mincí v nominální hodnotě 10 000 Kč. ČNB prostřednictvím nich připomněla také vydání Zlaté buly sicilské (2012) a příchod věrozvěstů Konstantina a Metoděje (2013).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…