ČNB vydává další zlatou minci z cyklu Hrady ČR

29.05.2018 12:45

Česká národní banka vydává zlatou minci s motivem jihočeského hradu Zvíkov. Mince má nominální hodnotu 5 000 Kč a v desetidílném tematickém cyklu zlatých mincí Hrady České republiky je pátou v pořadí. V prodeji je od 29. května.

ČNB vydává další zlatou minci z cyklu Hrady ČR
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Vydáno bude 3 200 mincí v běžném a 7 600 mincí ve špičkovém (proof) provedení. Autorem mince je přední český medailér Luboš Charvát.

„Zvíkov jsme do tematického cyklu Hrady nezařadili náhodou – tato raně gotická stavba je označována za „krále“ všech českých hradů. Kvůli poloze, která ze Zvíkova učinila nedobytnou pevnost, byly právě zde v dobách nebezpečí ukrývány korunovační klenoty. Hrad obývaly také naše přední šlechtické rody – Přemyslovci, Lucemburkové, Rožmberkové nebo Schwarzenbergové,“ řekl člen bankovní rady Vojtěch Benda.

Na lícní straně mince dominuje fragment dřevořezby oltáře oplakávání Krista, který se nachází ve zvíkovské kapli sv. Václava. V horní části mince je umístěna kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku ve štítech. Při spodním okraji najdeme značku České mincovny. Na rubové straně mince můžeme vidět dvě raně gotické polévané dlaždice s motivem gryfa a lovecké scény. Mezi dlaždicemi najdeme štít s motivem labutě, který užívali páni ze Švamberka. Uprostřed mince se nachází koláž čtyř hradních objektů – zleva doprava jsou ztvárněny Hlízová věž, Písecká brána, věž Hláska a kaple sv. Václava. V levé části mince se nachází označení tematického cyklu; ročník ražby je umístěn pod zobrazením Písecké brány. Pod ním najdeme iniciály autora mince. V levé části mincovního pole je umístěn název státu.

Nominální hodnota mince 5 000 Kč není její prodejní cenou. Ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou. Mince bude představena přímo v prostorách hradu Zvíkov, který je ve správě Národního památkového ústavu. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Cyklus zlatých mincí s motivy českých a moravských hradů otevřel koncem května roku 2016 hrad Kost. Dalšími v pořadí byly mince věnované hradům Bezděz, Bouzov a Pernštejn. Do roku 2020 se v tomto cyklu představí ještě hrady Rabí, Veveří, Švihov, Bečov nad Teplou a Buchlov. Cyklus je součástí emisního plánu pamětních mincí na období let 2016 až 2020, schváleného bankovní radou ČNB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …