ČNB vydává stříbrnou pamětní minci k 450. výročí narození Jana Jessenia

15.12.2016 9:16

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou dvousetkorunu k 450. výročí narození Jana Jessenia. Dvousetkoruna ražená ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi se bude prodávat od 14. prosince 2016.

ČNB vydává stříbrnou pamětní minci k 450. výročí narození Jana Jessenia
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Do oběhu se dostane 5 400 mincí v běžném a 10 000 ve špičkovém (proof) provedení, které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Autorem mince je akademický sochař Zbyněk Fojtů.

Na lícní straně dvousetkoruny v levé části mincovního pole je vyobrazeno schéma poloviny lidského těla symbolizující pitvu. Schéma přechází v meč, který symbolicky vyjadřuje Jesseniovu smrt. Při horním okraji dvousetkoruny je ve dvou řádcích název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“, pod kterým je zobrazen titulní list Traktátu o pitvě z roku 1601,“ popsal vzhled mince Marek Zeman, ředitel odboru komunikace ČNB.

Pod označením peněžní jednotky se nachází značka České mincovny tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“. Rubovou stranu dvousetkoruny pak zdobí portrét Jana Jessenia. Při levém okraji dvousetkoruny jsou vyznačeny letopočty „1566“ a „2016“. Následují iniciály autora mince, které jsou tvořeny kompozicí písmen „F“ a „Z“. Při pravém okraji dvousetkoruny je umístěn text „JAN JESSENIUS“.

Jan Jessenius na půdě pražské univerzity před více než 400 lety (8. června roku 1600) uskutečnil první veřejnou pitvu v českých zemích a významně tím přispěl k rozvoji anatomie. První pitva mužského těla se konala v Rejčkově koleji, trvala pět dní a přihlíželo jí na 5 tisíc osob. Jessenius byl současně osobním lékařem císařů Rudolfa II. a Matyáše II. Habsburského. Později se stal rektorem a kancléřem Univerzity Karlovy v Praze. Po bitvě na Bílé Hoře byl Jessenius obviněn z urážky majestátu a zatčen. Byl jedním z 27 českých pánů, popravených 21. června 1621 na Staroměstském náměstí. Kat Jan Mydlář Jesseniovi nejprve vyřízl jazyk a až poté ho sťal.

Mince s Jesseniovým motivem je v pořadí třetí z cyklu pamětních stříbrných mincí v nominální hodnotě 200 Kč, které jsou součástí emisního plánu ČNB na léta 2016–2020. V dubnu příštího roku bude následovat stříbrná mince, která bude vydána u příležitosti 300. výročí narození císařovny Marie Terezie.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je obvykle vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci, kterou razila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…