ČNB výměnu 100 Kč bankovky neplánuje

23.11.2017 9:52

Česká národní banka upozorňuje, že článek s názvem Budeme platit Rašínem, který dnes vyšel v Reflexu č. 47/2017, se nezakládá na pravdě. Jeho autorka chybně uvedla, že “stokoruny s portrétem Karla IV. brzy přestanou platit“.

ČNB výměnu 100 Kč bankovky neplánuje
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Tento závěr, který se ani nepokusila u ČNB ověřit, autorka vyvodila z informace, že ČNB vypsala soutěž na návrh nové stokoruny s portrétem prvního československého ministra financí Dr. Aloise Rašína.

Česká národní banka prohlašuje, že neplánuje nahradit současné bankovky, tištěné podle výtvarných návrhů akademického malíře Oldřicha Kulhánka, novou emisí. Bankovka 100 Kč vzoru 2019 s portrétem Aloise Rašína, na jejíž ztvárnění ČNB v minulých dnech vypsala soutěž, má připomenout 100 let budování samostatné československé měny, které probíhalo od začátku roku 1919 do prvních roků dvacátých let. ČNB proto 100 Kč bankovku vzoru 2019 hodlá využít v rámci oslav 100. výročí vzniku československé měny, které připadne na rok 2019. Předpokládáme, že tato bankovka bude vyrobena pouze jednorázově a v menším množství, neměla by být tedy běžně používána k platbám za zboží či služby. Postupné stahování z oběhu nebo ukončení platnosti současné bankovky 100 Kč s portrétem Karla IV. tedy ČNB skutečně neplánuje. Současná 100 Kč bankovka zůstane platná a bude se vyrábět i po roce 2019.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…