ČNK ICOMOS je proti zabetonování oppida Závist

04.12.2021 15:06 | Tisková zpráva

Ta je mimořádnou památkou, jež nesmí být znehodnocena

ČNK ICOMOS je proti zabetonování oppida Závist
Foto: icomos.cz
Popisek: ICOMOS - logo

Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel (ČNK ICOMOS) vyzývá k zastavení výstavby na akropoli oppida Závist u Zbraslavi a středočeských Dolních Břežan. 

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14591 lidí
Projekt „Akropole Závist – Zpřítomnění“ zásadně ohrožuje mimořádnou národní kulturní památku. Oppidum Závist bylo zvažováno k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Na podzim 2021 byly v areálu akropole někdejšího keltského hradiště Závist zahájeny stavební práce podle projektu „Akropole Závist – Zpřítomnění“. Byla vztyčena rozhledna a připravuje se pokrytí historicky nejvýznamnějšího prostoru vrstvou štěrku, mlatu a barevných železobetonových desek. Ty mají tvarově připomínat půdorysy archeologických objektů skrytých pod zásypem.

„Projekt zásadním způsobem ohrožuje památkové hodnoty národní kulturní památky Hradiště a keltské oppidum Závist,“ říká profesor Václav Girsa, prezident ČNK ICOMOS, a dodává: „Připomínám, že oppidum Závist je jedním z mála nezastavěných archeologických nalezišť v České republice, jež byla pro svůj význam zvažována ke kandidatuře na zápis do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Je nezbytné s ním nakládat v souladu s nejvyššími kritérii památkové péče.“

„Projekt prostřednictvím betonových sarkofágů jakoby přiřazuje metodu konzervace černobylského jaderného reaktoru k nástrojům české památkové péče. Nikde ve světě se na srovnatelných lokalitách nesetkáme s podobnou formou,“ uvedl docent Martin Horáček z Katedry dějin umění Univerzity Palackého v Olomouci, člen mezinárodních vědeckých výborů ICOMOS. „Zvolený přístup není dokladem vyspělosti ani modernosti projektu, ale zásadního nepochopení památkových hodnot a neznalosti aktuální odborné památkářské rozpravy,“ doplňuje Horáček.

Zakrytí akropole přidanou vrstvou navážky a betonovými deskami ve skutečnosti znemožňuje případné citlivé zpřístupnění kulturního dědictví místa. Podle Horáčka je problematická už samotná rozhledna, zbytečně vysoká a rozložitá.

„Český národní komitét ICOMOS vyzývá zúčastněné strany k zastavení výstavby podle projektu v současné podobě. Zároveň podporuje odbornou a veřejnou diskusi vedoucí k nalezení optimálního a důstojného pojetí prostoru akropole,“ dodává Girsa s tím, že se národní komitét rád do diskuse prostřednictvím svých expertů zapojí.

Projekt „Akropole Závist – Zpřítomnění“ je v nápadném rozporu s prakticky všemi odpovídajícími mezinárodními dokumenty památkové péče, počínaje Benátskou chartou. Úmluva o ochraně archeologického dědictví Evropy, jež je součástí českého právního řádu, klade důraz na zachování prostředí a šetrnost případných stavebních úprav. Dokument o autenticitě z Nary a Florentská deklarace podporují aktivní zapojení komunity a citlivou práci se vzpomínkami a tradicemi spojenými s místem. Evropské zásady kvality u zásahů s potenciálním dopadem na kulturní dědictví pak upozorňují na nebezpečí nadměrných vstupů, vedoucích k nevratným změnám a ztrátě hodnot, pro které měly být památky původně chráněny.

Horáček dále zdůrazňuje, že součástí památky je lokalita Šance, která je zároveň přírodní rezervací a společně s kopcem Hradiště tvoří areál výjimečný právě spojením archeologických stop s živou přírodou. Minimální zastavěnost místa přispívá k této hodnotě, ať už ve prospěch zdejšího ekosystému a biodiverzity, tak z pohledu návštěvníků a jejich vnímání genia loci. To platí též pro dálkové pohledy a zasazení obou kopců do ikonických pražských panoramat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…