ČOI: Armádní výprodeje a jejich kontrola

17.05.2015 10:45

Inspektoři České obchodní inspekce zamířili v období února až dubna do prodejen, nabízejících sortiment výrobků, které souvisí s armádou. Armádní výprodeje jsou stálým lákadlem pro mnoho fanoušků.

ČOI: Armádní výprodeje a jejich kontrola
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

„Kontrolovány byly klasické i internetové obchody, stánky na tržnici a výprodejové akce, nabízející prodej nového i použitého armádního zboží. V průběhu 11 kontrol bylo ve 4 případech zjištěno porušení dozorovaných právních předpisů. V jednom případě byla uložena pokuta příkazem na místě, další tři kontrolované subjekty čeká správní řízení,“ řekla Renata Linhartová, ředitelka inspektorátu ČOI se sídlem v Ústí nad Labem.

Předmět kontroly:

• kontrolní nákupy – vystavení dokladu o koupi a správnost účtování

• odpovědnost prodávajícího za vady a informace o právu z vadného plnění (reklamace)

• oddělený prodej nového a použitého zboží

• plnění informačních povinnosti dle charakteru zboží (nového či použitého), např. u nových výrobků označení výrobce, dovozce, značení materiálového složení a způsobu údržby u textilních výrobků a také označení materiálů v hlavních částech obuvi, návod k údržbě atd.

• kontrola dle zákona č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky (např. u aerosolových rozprašovačů, paralyzérů…)

• kontrola obecné bezpečnosti výrobků (dle zákona č. 102/2001 Sb.).

Kontroly byly zaměřeny zejména na textil a obuv, dále na zbraně (které nespadají pod zákon o zbraních a střelivu, jako nože, mačety, hvězdice, praky, boxery, paralyzéry ap.)

Celkem bylo provedeno 11 kontrol a ve 4 případech zjistili inspektoři porušení zákona, konkrétně v dokladu o zakoupení nebyly specifikovány konkrétní výrobky, nové a použité zboží nebylo prodáváno odděleně, spotřebiteli byly poskytnuty nesprávné informace o uplatnění práva z vadného plnění (o reklamaci).

Za zjištěné nedostatky byla v jednom případě uložena pokuta příkazem na místě ve výši 1000 Kč a úhrada nákladů řízení 1000 Kč, v dalších třech případech byl podán návrh na zahájení správního řízení, v němž bude rozhodnuto o výši pokuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…