ČOI: Bazary a zastavárny neposkytují doklady o koupi a informace

15.01.2016 16:04

Kontrolní akce České obchodní inspekce zaměřená na nabídku, prodej zboží a poskytování služeb v bazarech a zastavárnách prokázala četné nedostatky ve více než polovině z 307 kontrolovaných provozoven.

ČOI: Bazary a zastavárny neposkytují doklady o koupi a informace
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Kontroly orientované na bazary a zastavárny budou proto zahrnuty i do plánu činnosti ČOI  na rok 2016. V hodnoceném období nabylo právní moci celkem 158 pokut v souhrnné výši 265 500 Kč. „Kromě porušení zákona o ochraně spotřebitele, například nevydání dokladů o koupi se všemi náležitostmi a protiprávního krácení lhůty pro uplatnění práva z vadného plnění na zakoupené bazarové výrobky i na pouhých 7 dní, zjistili inspektoři také porušení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Povinnost identifikace a kontroly klienta stanovenou tímto zákonem nesplnilo celkem 6 prodávajících,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI. 

V období od 1. 4. do 30. 9. 2015 probíhala kontrolní akce České obchodní inspekce, jejímž cílem bylo ověřit plnění povinností vyplývajících provozovatelům bazarů a zastaváren z obecně závazných právních předpisů (jm. ze zákona č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, zákona č. 253/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, zákona č. 247/2006 Sb. o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době). Na akci se podílela ve 21 případech Policie ČR a 27 kontrol proběhlo ve spolupráci se živnostenskými úřady.

Kontroly bazarů a zastaváren – rok 2015

 

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

47

21

44,7 %

 

Jihočeský a Vysočina

56

34

60,7 %

 

Plzeňský a Karlovarský

40

25

62,5 %

 

Ústecký a Liberecký

53

31

58,5 %

 

Královéhradecký a Pardubický

23

17

73,9 %

 

Jihomoravský a Zlínský

34

21

61,8 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

54

34

63,0 %

 

Celkem

307

183

59,6 %

 

V průběhu celkem 307 kontrol zjistili inspektoři porušení obecně závazných právních předpisů ve 183 případech, což představuje 59,6 %.

Zjištěné nedostatky a uložená opatření

Nejčastější porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

  • povinnost řádně informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění, spolu s údaji o tom, kde reklamaci uplatnit (§ 13), porušili prodávající ve 114 případech
     
  • informace o skutečnosti, že se jedná o výrobky použité nebo s vadou (§ 16 odst. 3), nebyla vyznačena v dokladu o zakoupení výrobku v 96 případech
     
  • doklad o zakoupení výrobku s povinnými údaji o výrobku (16 odst. 1) nevydalo na vyžádání spotřebitele 39 prodávajících
     
  • porušení povinnosti prodávajícího řádně seznámit spotřebitele s cenou nabízených výrobků (§ 12) bylo zjištěno v 16 případech
     
  • prodávající spotřebitele předem zřetelně neupozornil na skutečnost, že se jedná o prodej použitých nebo upravovaných výrobků, výrobků s vadou nebo výrobků, jejichž užitné vlastnosti jsou jinak omezeny, případně takovéto výrobky nebyly prodávány odděleně od ostatních výrobků v místě pro ně vyhrazeném (§ 10 odst. 6) v 10 případech
     
  • porušení jiných ustanovení zákona bylo prokázáno celkem ve 31 případech.

Zákon č. 263/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu porušilo 6 prodávajících tím, že nesplnili povinnost identifikace a kontroly klienta (§ 7). Ve 4 případech bylo zjištěno porušení jiných právních předpisů.

Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů v dozorové působnosti České obchodní inspekce bylo v období od 1. 4. do 30. 9. 2015 pravomocně uloženo 158 pokut v souhrnné výši 265 500 Kč a pro porušení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu byly pravomocně uloženy 4 pokuty ve výši 23 000 Kč.

Závěr

Výsledkem kontrolní akce zaměřené na nabídku, prodej zboží a poskytování služeb v bazarech a zastavárnách byly četné nedostatky zjištěné ve více než polovině z nich. Nejvíce zjištění se týkalo skutečnosti, že provozovatelé bazarů a zastaváren nevyplňují řádně doklady o zakoupení výrobků a neinformují spotřebitele v dostatečné míře o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění. Inspektoři např. zjistili, že prodávající krátili lhůtu pro uplatnění práva z vadného plnění na zakoupené bazarové výrobky v rozporu se zákonem na pouhý 1 měsíc, 14 či 7 dnů, nebo dokonce tuto lhůtu neposkytli vůbec. Vysoký poměr zjištěných porušení ukazuje na nízké právní vědomí provozovatelů bazarů a zastaváren, případně na úmyslné nerespektování zákonů a práv spotřebitelů. Proto je nezbytné, aby této oblasti trhu byla ze strany České obchodní inspekce věnována náležitá pozornost i v roce 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…