ČOI: Dětem může poškodit zdraví i ryba bez kostí

26.12.2015 11:56

Při monitorování trhu s hračkami zjistili inspektoři ČOI v nabídce pro spotřebitele výrobek, který hlavně pro děti představuje vážné riziko poškození zdraví.

ČOI: Dětem může poškodit zdraví i ryba bez kostí
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Svítící plastová rybička na baterie se zvuky ve tvaru pistole je napájena knoflíkovými bateriemi, k nimž má dítě přístup bez použití nástroje. Právě tyto baterie, které jsou malými částmi, mohou v případě vdechnutí dítě udusit anebo mu mohou po spolknutí způsobit nevratné poškození vnitřních orgánů. Česká obchodní inspekce další prodej hračky zakázala a distributor ji následně stáhl z trhu. Výrobek byl jako nebezpečný nahlášen do systému RAPEX a zveřejněn pod číslem INFO/229/15.

Pistolka plastová ve tvaru rybičky

Výrobce/dovozce:  neznámý 
Země původu:   neznámá

Popis výrobku

Plastová pistolka s hlavní ve tvaru rybičky v pastelově růžové a modré barvě má v rukojeti ve tvaru rybičky na baterie s LED diodou. Jedná se o zvukovou hračku napájenou 3 knoflíkovými bateriemi, které jsou umístěny v rukojeti. Hračka se při zmáčknutí spouště rozsvítí a začne hrát jednoduchou melodii. Hračka není označena žádnými údaji ani vybavena povinnými informacemi.

Příčiny nebezpečnosti

Odborným posouzením bezpečnosti výrobku bylo zjištěno, že knoflíkové články umístěné v hračce jsou přístupné bez použití jakéhokoli nástroje a kryt baterií je možné otevřít pouze jedním pohybem.

Požadavek příslušné technické normy stanoví, že „knoflíkové články a baterie typu R 1 nesmějí být přístupné bez použití nástroje, pokud kryt jejich prostoru nemůže být otevřen pouze po provedení nejméně dvou současných na sobě nezávislých pohybů“.

Při hře dítěte s pistolkou, tj. při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku, je možné, že nastane situace, při níž může dojít ke zranění dítěte, např. k bezděčnému vdechnutí nebo spolknutí uvolněných knoflíkových článků, což může způsobit zalknutí nebo udušení. Po spolknutí baterií může dojít i k chemické reakci a nevratnému poškození vnitřních orgánů.

Přijatá opatření   

Česká obchodní inspekce prodej nebezpečné svítící rybičky se zvuky zakázala a následně distributor přijal opatření je stažení této hračky z trhu. Po zpracování veškerých potřebných dokladů byl výrobek nahlášen do systému RAPEX a zveřejněn pod číslem INFO/229/15.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…