ČOI: Dětská hračka neodpovídá bezpečnostním normám

25.08.2017 9:35

Pokud se spotřebitel rozhodne koupit na tuzemském trhu dětskou hračku, která má název „Čertovské rohy plastové – svítící“, může dojít k ohrožení zdraví dítěte. Česká obchodní inspekce zjistila, že kryt, ve kterém se nachází knoflíkové baterie, může dítě lehce otevřít. Tím dochází k nebezpečné manipulaci, která může ohrozit zdraví dítěte.

ČOI: Dětská hračka neodpovídá bezpečnostním normám
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je v nabídce pro spotřebitele hračka, která může znamenat pro děti riziko. Jedná se plastovou čelenku červené barvy se svítícími umělohmotnými střapci. Mezi držáky střapců je umístěno plastové pouzdro se třemi knoflíkovými bateriemi. Hračka je zabalena v průhledném plastovém sáčku, který má v horní části potisk se  značkou shody CE, piktogramem nevhodné pro děti do tří let se slovním upozorněním v anglickém jazyce na nebezpečí plynoucí z malých částí a označením země původu „Made in China“.  

Česká obchodní inspekce zkoumala příčiny nebezpečnosti a zjistila, že výrobek není v souladu s požadavky Nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky, protože obsahuje 3 knoflíkové baterie o průměru cca 11 mm. Ty jsou dostupné po uvolnění plastového krytu bez použití nástroje. Norma ČSN stanovuje, že knoflíkové články a baterie nesmějí být přístupné bez použití nástroje, pokud kryt jejich prostoru nemůže být otevřen pouze po provedení nejméně dvou současných na sobě nezávislých pohybů. V tomto případě je možné kryt otevřít pouhým vysunutím víčka krytu z plastových drážek.

Česká obchodní inspekce uložila ochranné opatření podle zákona č. 22/1997 Sb., kterým je bezodkladné stažení výrobků z distribuce. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněna v systému RAPEX pod číslem A12/0910/17. 


Identifikace výrobku
   
Název výrobku uvedený na obalu: Čertovské rohy plastové - svítící
Typ / číslo modelu:   A71887-480PCS
EAN:     8860876718872
Prodejce:    Van Quoc Tran, Diamantová 1906, Turnov
Země původu hračky:   Made in China
Identifikační údaje výrobce:  neuvedeny
Identifikační údaje dovozce:  neuvedeny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…