ČOI: I prekurzory výbušnin podléhají přísné kontrole

23.08.2018 18:14

Česká obchodní inspekce se v 1. čtvrtletí 2018 zaměřila na kontrolu zákona o prekurzorech výbušnin, který stanovuje podmínky pro jejich uvádění na trh a další pravidla používání. Za tímto účelem provedla 87 kontrol a porušení tohoto zákona zjistila ve 13 případech.

ČOI: I prekurzory výbušnin podléhají přísné kontrole
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce v období od 8. ledna do 31. března 2018 kontrolovala zákaz prodeje prekurzorů výbušnin. Jedná se o určité chemické látky, které do nedávné doby byly na trhu Evropské unie volně přístupné a bylo možné z nich „podomácku“ vyrobit výbušniny. Na úrovni Evropské unie se na problematiku prekurzorů výbušnin vztahuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 98/2013 a v ČR zákon č. 259/2014 Sb., o prekurzorech výbušnin. Hlavním cílem těchto právních předpisů je snížit riziko případných teroristických útoků, při kterých by byly použity výbušniny vyrobené nelegálně z dostupných chemikálií, nebo z výrobků tyto látky obsahující. Nařízení omezuje osobám z řad široké veřejnosti volný přístup k těmto látkám. Nařízení se týká vztahu mezi výrobci či prodejci prekurzorů výbušnin na jedné straně a osob z řad široké veřejnosti na straně druhé.

Česká obchodní inspekce provedla v maloobchodní síti 87 kontrol zaměřených především na výše jmenované speciální právní předpisy a další obecně závazné právní předpisy. Porušení výše jmenovaného zákona a nařízení EU bylo zjištěno ve 13 případech. Celkem zjištěných nedostatků, včetně porušení zákona o ochraně spotřebitele č. 634/1992 Sb. a dalších právních předpisů, bylo při 31 kontrolách, což představuje 35,6 % z celkového počtu provedených kontrol. 

Zjištěné nedostatky

Zákon č. 259/2014 Sb., o prekurzorech výbušnin byl porušen ve 13 případech:

- v 8 případech porušili prodejci ustanovení (§ 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 259/2014 Sb.), které stanovuje, že prekurzory výbušnin podléhající omezení mohou být osobám z řad široké veřejnosti zpřístupněny, a mohou být jimi drženy nebo používány, pouze na základě registrace v případech, kdy hospodářský subjekt, který je zpřístupňuje, zaregistruje každou transakci v souladu s podrobnými pravidly stanovenými tímto nařízením (čl. 4 odst. 3 nařízení EP a Rady č. 98/2013)

- ve 3 případech bylo porušeno ustanovení, kdy má hospodářský subjekt povinnost evidovat každé zpřístupnění prekurzorů podléhajících omezení osobám z řad široké veřejnosti uskutečněné na základě povolení, a to včetně čísla povolení a průkazu (§ 6 odst. 1 písm. d)

- v 1 případě bylo porušeno ustanovení, kdy hospodářský subjekt, který zpřístupňuje osobám z řad široké veřejnosti prekurzory výbušnin podléhající omezení, musí ověřit podle nařízení EP a Rady č. 98/2013 platnost povolení, s výjimkou prekurzorů výbušnin, které podléhají registraci (§ 6 odst. 1 písm. b).

- v 1 případě bylo porušeno ustanovení (§ 8 odst. 3 zák. č. 259/2014 Sb.), které stanovuje, že hospodářský subjekt zpracovává údaje v rozsahu a způsobem stanoveným v čl. 8 odst. 2 až 4 nařízení EP a Rady č. 98/2013 jakou je například jméno, adresa, číslo OP, datum a místo transakce a další

Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele byl porušen ve 14 případech:

- ve 4 případech byla porušena poctivost prodeje výrobků (§ 3 odst. 1)

- ve 3 případech nebyl spotřebitel informován o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (§ 14 odst. 1)

- ve 2 případech prodávající neinformoval spotřebitele v souladu s cenovými předpisy o ceně prodávaných výrobků (§ 12)

- ve 2 případech nebyl na žádost spotřebitele vydán doklad o zakoupení výrobku (§ 16 odst. 1)

V dalších případech se jednalo pouze o jednotlivá porušení zákona č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele. 

Ve 14 případech pak byly porušeny ostatní právní předpisy.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce za zjištěná porušení právních předpisů v tomto období pravomocně uložila celkem 27 pokut v hodnotě 77 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…