ČOI: Každá třetí kontrola pyrotechnika v prosinci se zjištěním

22.01.2017 9:54

Česká obchodní inspekce v průběhu měsíce prosince 2016 na celém území ČR provedla množství kontrolních akcí, které byly opět zaměřené na dodržování zákona o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a zákona o ochraně spotřebitele.

ČOI: Každá třetí kontrola pyrotechnika v prosinci se zjištěním
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

ČOI provedla celkem 234 kontrol s nabídkou pyrotechnických předmětů. Nedostatky byly zjištěny více než ve třetině z nich. „Z prosincových kontrol vyplynulo, že každý třetí prodejce nedodržuje právní předpisy, které se týkají nabídky, prodeje, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky. Dále přetrvává četné porušování zákona o ochraně spotřebitele. Vzhledem k tomu, že se jedná o problematiku, která se bezprostředně týká bezpečnosti a zdraví spotřebitele, bude ČOI tyto kontroly důsledně provádět i v  tomto roce,“ řekl ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

V prosinci 2016 proběhly kontroly České obchodní inspekce zaměřené na nabídku, prodej a skladování pyrotechnických výrobků. Cílem kontrol bylo ověřit, jak fyzické a právnické osoby dodržují při nabídce, prodeji a skladování pyrotechnických výrobků povinnosti vyplývající z obecně závazných právních předpisů, konkrétně dodržování zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi nebo zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní a střeliva. Součástí kontrol bylo i dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Porušení obecně závazných právních předpisů bylo zjištěno při 78 z celkem 234 provedených kontrol prodeje pyrotechnicky, což představuje 33,3 %. Situace oproti roku 2015 se v podstatě nezměnila. V prosinci roku 2015 byla v rámci kontrolní akce zjištěna porušení ve 34,7 % kontrol.

Kontroly pyrotechniky – prosinec 2016

 

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

25

4

16,0 %

 

Jihočeský a Vysočina

29

8

27,6 %

 

Plzeňský a Karlovarský

39

15

38,5 %

 

Ústecký a Liberecký

58

20

34,5 %

 

Královéhradecký a Pardubický

32

15

46,8 %

 

Jihomoravský a Zlínský

19

4

21,0 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

32

12

37,5 %

 

Celkem

234

78

33,3 %

 

Zjištěné nedostatky a uložená opatření

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve většině případů se jednalo o porušení § 9 až § 12 tohoto zákona:

  • kdy prodávající nevydali na vyžádání spotřebitele doklad o zakoupení výrobku se všemi náležitostmi, povinnost informovat spotřebitele o cenách nabízených výrobků v souladu s cenovými předpisy (§ 12)
     
  • byly shledány nedostatky v informačních povinnostech o výrobci/dovozci, ve značení výrobku, informacích o bezpečném užívání a zacházení s nimi (§§ 9-11). Například při kontrolách v Ústeckem a Libereckém kraji prodejce místo českého návodu k obsluze prodával pyrotechniku opatřenou návodem pouze v cizím jazyce, v tomto případě v azbuce. 

Porušení zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi:

Inspektoři zajistili i takový prodej pyrotechniky, která překročila dobu použitelnosti až o 2 roky, nebo se jednalo o divadelní pyrotechniku, ke které je nutná příslušná odborná způsobilost. Dále bylo v prodejním prostoru na tržišti v Tiskařské ulici v Praze skladováno 500 kg čisté hmotnosti výbušných látek, kdy maximální povolená hmotnost je 80 kg čistých výbušných látek. Na místě bylo prodávajícímu uloženo zjednání nápravy.

Dále byly inspektory České obchodní inspekce na severu Čech zajištěny 3 kusy produktu neurčitého tvaru, který prodejce nabízel jako pyrotechniku (viz obrázek). Produkt měl neurčitou velikost, neznámé složení a 1 kus byl v ceně 130 korun. Výrobek působící dojmem domácí výroby naplňuje znaky vážného nebezpečí a ohrožení života a zdraví spotřebitele.  

Porušení zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní a střeliva:

Zjištění, která nenáležela do působnosti České obchodní inspekce, byla předána Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.

ČOI ve většině případů za porušení právních předpisů uložila zjednání nápravy na místě, zákaz prodeje výrobků nebo bude s daným obchodníkem zahájeno správní řízení.

Za pyrotechnické výrobky se považují výrobky obsahující výbušné látky nebo směs výbušných látek, které jsou určeny k produkci tepla, světla, zvuku, plynu, kouře, nebo kombinace těchto efektů pomocí samoudržujících se exotermických chemických reakcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…