ČOI: Kontroly atrakcí na Matějské pouti nejsou zbytečné

05.04.2016 14:31

Zahájení provozu pouťových atrakcí, v Praze již tradičně Matějskou poutí, je také pro Českou obchodní inspekci signálem k vyslání technických inspektorů do terénu, aby ověřili jejich bezpečnost a plnění povinností stanovených právními předpisy provozovatelům těchto zařízení.

ČOI: Kontroly atrakcí na Matějské pouti nejsou zbytečné
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Kromě prověření technické dokumentace a platnosti dokumentů o posouzení shody autorizovanou osobou kontrolovali stav a způsob instalace jednotlivých prostředků lidové zábavy. Při kontrole celkem 30 atrakcí u 7 provozovatelů zjistili závady u 4 z nich a jejich provoz do doby zjednání nápravy zakázali. „Důvodem zákazů bylo porušení požadavků příslušné technické normy v případech, kdy byl zjištěn vysoký nástup na atrakci, nefunkční zajištění zádržného zařízení nebo chybějící bezpečnostní pás u autíčka autodromu. Přestože provozovatelé atrakcí odstranili zjištěné závady ještě v průběhu kontroly, nebyla kontrolní akce zbytečná, neboť zabránila riziku poranění uživatelů nevyhovujících atrakcí,“ řekl Jan Štěpánek, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Praze, jehož inspektoři se na kontrolách podíleli.

Inspektoři odboru technické kontroly při Inspektorátu Středočeském a Hl. města Prahy na začátku března provedli kontrolu prostředků lidové zábavy na Matějské pouti v Praze. Zaměřili se na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, provozovateli pouťových atrakcí v souvislosti s uvedením výrobků na trh. Prověřovali vybavení těchto zařízení technickou dokumentací a dokumenty vydané při posuzování shody autorizovanou, popřípadě notifikovanou osobou.

Stav a způsob instalace jednotlivých prostředků lidové zábavy v souladu s požadavků příslušné technické normy (ČSN EN 13814 Prostředky lidové zábavy pro slavnosti a lunaparky-Bezpečnost), a jejich schválení pro bezpečný provoz pro rok 2016 byly předmětem následných kontrol.

Celkem bylo kontrolováno 30 prostředků lidové zábavy u 7 provozovatelů. Zákaz provozu do doby zjednání nápravy vydali inspektoři na 4 atrakce. Důvodem tohoto opatření bylo nedodržení požadavků ustanovení příslušné normy v případech, kdy zjistili například vysoký nástup na atrakci, nefunkční zajištění zádržného zařízení nebo chybějící bezpečnostní pás u autíčka autodromu. Odstranění všech zjištěných závad zajistili jejich provozovatelé ještě v průběhu kontroly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…