ČOI: Kontroly svítidel pro prostředí s nebezpečím výbuchu

27.01.2015 19:32

Kontroly specializované na svítidla určená pro prostředí s nebezpečím výbuchu proběhly v roce 2014 u sedmi výrobců, jednoho dovozce a pěti distributorů.

ČOI: Kontroly svítidel pro prostředí s nebezpečím výbuchu
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Všechny kontrolované osoby zajistily posouzení shody stanovených výrobků postupem, který odpovídá zařazení nevýbušných svítidel do příslušné kategorie dle nařízení vlády. V rámci projektu byla zmapována situace na trhu - přes distributory byli identifikováni dodavatelé i případní dovozci svítidel pro prostředí s nebezpečím výbuchu ze zemí mimo EU. Přestože kontroly inspektorů České obchodní inspekce neprokázaly u kontrolovaných osob ani výrobků žádné formální nedostatky, bude trh s nevýbušnými svítidly i nadále monitorován.

Kontroly zaměřené na svítidla určená pro prostředí s nebezpečím výbuchu provedli inspektoři-specialisté z oddělení technické kontroly České obchodní inspekce v roce 2014 u celkem 13 subjektů. Předmětem dozoru bylo ověření, jak jsou těmito subjekty, uvádějícími na trh stanovené výrobky (nevýbušná svítidla), dodržována ustanovení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, konkretizovaných v nařízení vlády č. 23/2003 Sb. Nevýbušná svítidla jsou cíleně navržena k použití v důlních prostorách, jedná se např. o svítidla pro pevnou instalaci a přilbová svítidla). Povrchová svítidla (svítidla pro pevnou instalaci, přenosná a ruční) jsou navržena pro potřeby petrochemického průmyslu a také pro velkoobjemové skladovací prostory materiálů a výrobků, u kterých hrozí samovznícení. Svítidla se rozlišují podle použitého světelného zdroje na žárovková, zářivková, výbojková a LED svítidla.

Kontroly průvodní dokumentace a značení výrobků

U výrobců byla kontrolována technická dokumentace, podklady k prohlášení o shodě včetně certifikátů a protokolů o zkouškách. Průvodní  dokumentace  byla  vypracována v  souladu s NV č. 23/2003 Sb., a nevykazovala žádné nedostatky.

V povinném značení shody dle požadavků příslušného nařízení vlády nebyly u kontrolovaných 20 výrobků zjištěny žádné nedostatky a také mandatorní značení CE bylo bez závad.

Ani u dalšího povinného dodatečného značení výrobků, které je u nevýbušných svítidel požadováno podle přílohy 1 NV č. 23/2003 Sb., nebyly zjištěny žádné nedostatky. Všechny fyzicky kontrolované výrobky byly opatřeny Návody na montáž dle čl. 1.0.6 přílohy č. 2 NV č. 23/2003 Sb.

Předpisy stanovené pro uvádění na trh nevýbušných svítidel

  • Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
  • Nařízení vlády č. 23/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na zařízení a ochranné systémy určené pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu
  • Směrnice Evropského parlamentu a Rady ATEX 94/9/ES, o sbližování právních předpisů členských států
  • harmonizované technické normy k NV č. 23/2003 Sb.

Závěr

Kontrolní projekt zaměřený na svítidla pro prostředí s nebezpečím výbuchu měl celoplošný charakter a v plném rozsahu splnil svůj cíl: ověřil stav těchto výrobků při uvádění na český trh a do distribuce. Domácí výrobci nevýbušných svítidel jsou výrobní firmy malého až středního charakteru se specifickým profilem výrobního programu určeného pro důlní a petrochemický průmysl v České republice a zčásti i pro potřeby jednotného evropského trhu. Pozitivním zjištěním je, že kontrolované subjekty dodržují legislativní požadavky stanovené pro posuzování shody výrobků s technickými předpisy a pro jejich uvádění na trh. Zařazení kontrolovaných výrobků do kategorií odpovídá požadavkům vyplývajícím ze směrnice ATEX a posouzení shody bylo zajištěno notifikovanými osobami.

Kontrolní akce provedená Českou obchodní inspekcí potvrdila, že stav svítidel pro prostředí s nebezpečím výbuchu nabízených na českém trhu nevykazuje z hlediska formálních požadavků žádné nedostatky. Přesto bude tento sortiment stanovených výrobků i nadále monitorován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…