ČOI: Malé klimatizace obsahující F-plyny nejsou řádně značeny

30.01.2015 20:32

Dozorová akce České obchodní inspekce byla zaměřena na kontrolu zařízení, obsahujících jako chladivo fluorované skleníkové plyny. Inspektoři ověřovali, zda jsou malé klimatizační jednotky nabízené spotřebitelům označeny v souladu se zákonem o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a fluorovaných skleníkových plynech.

ČOI: Malé klimatizace obsahující F-plyny nejsou řádně značeny
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

V průběhu 86 kontrol zjistili, že 25 prodávajících nabízelo tyto výrobky bez řádného označení v rozsahu či formě stanovené tímto zákonem. Všech 25 zjištění bylo postoupeno České inspekci životního prostředí k přijetí dalších opatření v její pravomoci. „Malé klimatizační jednotky jsou kromě nabídky klasických prodejců často nabízeny s možností úpravy podle požadavku uživatele a s následnou dodávkou na místo určení. Proto by si spotřebitelé u výrobků dodaných na základě objednávky měli zkontrolovat, zda je klimatizační zařízení také řádně označeno. Konkrétně je-li na výrobku upozornění, že obsahuje fluorované skleníkové plyny, a zda jsou údaje na štítku uvedeny v českém jazyce,“ doporučuje spotřebitelům Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.

V rámci dozorové akce České obchodní inspekce probíhající v období od 30. 4. do 30. 10. 2014 se inspektoři zaměřili na dodržování povinností stanovených zákonem o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech (§ 7 zákona č. 73/2012 Sb.). Na akci se podíleli pracovníci všech inspektorátů ČOI a předmětem kontroly byly klimatizační jednotky určené k užívání v domácnostech nebo malých provozech, které obsahují jako chladivo fluorované skleníkové plyny (F-plyny). Kontroly probíhaly v obchodních řetězcích a v provozovnách s tímto sortimentem.

Výsledky kontrol značení výrobků

s obsahem regulovaných látek a fluorovaných skleníkových plynů – rok 2014

Inspektorát

počet kontrol

počet výrobků s porušením

§ 7 zák. č. 73/2012 Sb.

zjištění postoupená ČIŽP*)

Středočeský a Hl. město Praha

6

0

0

Jihočeský a Vysočina

8

1

1

Plzeňský a Karlovarský

4

0

0

Ústecký a Liberecký

17

12

12

Královéhradecký a Pardubický

12

7

7

Jihomoravský a Zlínský

16

1

1

Moravskoslezský a Olomoucký

23

4

4

Celkem

86

25

25

*) ČIŽP – Česká inspekce životního prostředí

Poznámka: Během jedné kontroly mohlo být kontrolováno více výrobků

Zjištěné nedostatky

Porušení § 7 zákona č. 73/2012 Sb. bylo zjištěno u 25 kontrolovaných výrobků a většinou (v 16 případech, tj. 64 %), se týkala nedostatků ve značení výrobku textem: „Obsahuje fluorované skleníkové plyny, zahrnuté v Kjótském protokolu“. V 6 případech (24 %) štítek s označením zcela chyběl a v 10 případech (40 %) byly údaje na štítku nebo jeho část v cizím jazyce (angličtině).

Závěr

Odpovědnost za označení výrobků mají právnické osoby a podnikající fyzické osoby, které uvádějí výrobek na trh EU; odpovědnost za označení výrobků v českém jazyce pak mají osoby, které uvádějí výrobek na území České republiky. Správní delikty podle zákona o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech, projednává Česká inspekce životního prostředí, proto jí byla zjištěná porušení povinností postoupena k dalšímu řízení. Vzhledem k vysokému poměru nedostatků lze předpokládat, že se Česká obchodní inspekce bude dozoru nad výrobky obsahujícími fluorované skleníkové plyny věnovat i roce 2015.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…