ČOI: Meziroční porovnání kvality PHM

25.08.2017 18:05

Česká obchodní inspekce provedla porovnání jakosti pohonných hmot za 1. pololetí roku 2016 a 2017.

ČOI: Meziroční porovnání kvality PHM
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Z výsledků sledování vyplývá, že se kvalita pohonných hmot v letošním 1. pololetí oproti stejnému období roku 2016 mírně zlepšila. Jedná se dokonce o historicky nejlepší výsledek za prvních šest měsíců každého roku od doby, kdy ČOI pravidelně monitoruje jakost pohonných hmot na území celé České republiky, tj. za posledních 15 let.

Česká obchodní inspekce vyhodnotila výsledky kontrol jakosti pohonných hmot za 1. pololetí v roce 2016 a 2017. Z níže uvedených tabulek vyplývá, že jakost pohonných hmot se v 1. pololetí roku 2017 oproti 1. pololetí roku 2016 mírně zlepšila, a to z 1,4% na 1,3%. Zhoršení jakosti bylo zaznamenáno u automobilových benzinů z 0,6% na 1,9%. Pokles nevyhovujících vzorků z 2,0% na 1,1% byl zaznamenán u odebraných a kontrolovaných vzorků motorové nafty a u Etanolu E 85 bylo zjištěno zlepšení z 25,0% na 20,0%. Vzhledem k vývoji na trhu došlo k poklesu míst, kde je možné odebírat vzorky směsného paliva a FAME z důvodu novely zákona o spotřební dani a tím došlo k výraznému omezení prodeje těchto pohonných hmot. Na stejné úrovni zůstávají odebrané a kontrolované vzorky CNG (0,0) a LPG pro pohon (0,0).
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…