ČOI: Nákup zlata se může prodražit

07.02.2017 8:02

Nákup šperku z drahého kovu není laciná záležitost. V některých případech se jedná i o zboží, za které může spotřebitel zaplatit i velmi vysoké částky. O to více je pak překvapen, pokud své zboží nedostane v deklarované kvalitě, chce ho reklamovat a obchodník odmítá reklamaci přijmout nebo vyřídit.

ČOI: Nákup zlata se může prodražit
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Na základě podnětu spotřebitelky provedla ČOI Ústeckého a Libereckého kraje kontrolu ve zlatnictví ve Frýdlantu. Spotřebitelka uváděla, že reklamovala zlatý prsten. Požadovala opravu a vložení vypadlého kamínku. Po uplynutí půl roku nemá ani prsten, ani peníze. Po první opravě, která trvala devět měsíců, jí kamínek z prstenu po jednom dni užívání znovu vypadl. 

Inspektoři ČOI se zaměřili na prověření reklamace spotřebitele. Konkrétně se jednalo o to, zda prodejce porušil jednotlivé paragrafy týkající se reklamačních povinností, které mu ukládá zákon o ochraně spotřebitele.

V době kontroly pak bylo zjištěno, že prodejce nevydal žádné písemné potvrzení o uplatnění reklamace se zákonem stanovenými náležitostmi, včetně toho, že reklamace nebyla vyřízena v zákonem stanovené lhůtě do 30 dnů. Dále bylo zjištěno, že obchodník neseznámil spotřebitele s cenami nabízených služeb – opravy zlatých a stříbrných šperků. Prodejce rovněž ve svém reklamačním řádu chybně informuje o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z  reklamace. Zjištění ČOI bylo vyhodnoceno jako porušení ustanovení zákona č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele.

Za porušení tohoto zákona bude podán návrh na zahájení správního řízení ve věci vydání rozhodnutí o uložení pokuty v pravomoci ředitele inspektorátu ČOI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…