ČOI: Prodej zábavní pyrotechniky se nejvíce provozuje na tržnicích

02.03.2020 7:33 | Zprávy

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřených na nabídku, prodej a skladování pyrotechniky. Ke konci minulého roku provedla 174 kontrol a ve 38 případech zjistila porušení zákona č. 206/2015 Sb. o pyrotechnických výrobcích.

ČOI: Prodej zábavní pyrotechniky se nejvíce provozuje na tržnicích
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Na základě zjištěných nedostatků zakázala prodej 937 kusů zábavní pyrotechniky v hodnotě téměř 180 000 korun. „Výsledky kontrolní akce v roce 2019 potvrdily, že se situace oproti roku 2018 příliš nezměnila. I nadále byl prokázán prodej pyrotechnických výrobků osobám mladším 18 let, kdy nejvíce tomu bylo u prodejních stánků na tržištích. V kamenných provozovnách bylo porušení zaznamenáno v překročení povoleného limitu na množství skladovaných pyrotechnických výrobků. Vzhledem k výsledkům kontrolní akce je žádoucí opakovat kontrolu nabídky a prodeje zábavní pyrotechniky i v roce 2020,“ říká k poznatkům kontrolní akce ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce provedla v období od 11. 11. do 31. 12. 2019 celkem 174 kontrol zaměřených především na nabídku, prodej a skladování pyrotechnických výrobků (zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi ve znění pozdějších změn a doplňků a dalších souvisejících obecně závazných právních předpisů). Porušení zákona o pyrotechnice zjistila  celkem ve 38 případech.
Rovněž kontrolovala dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Inspektorát

Počet kontrol

Kontroly se zjištěním

Zjištění v %

Středočeský a Hl. město Praha

3

1

33,3%

Jihočeský a Vysočina

17

7

41,2%

Plzeňský a Karlovarský

23

19

82,6%

Ústecký a Liberecký

39

17

43,6%

Královéhradecký a Pardubický

21

1

4,8%

Jihomoravský a Zlínský

37

9

24,3%

Olomoucký a Moravskoslezský

34

5

14,7%

Celkem

174

59

33,9%

Zjištěná porušení

Porušení zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi bylo zjištěno ve 38 případech:

  • v 16 případech obchodníci nedodrželi požadavky na skladování pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 1)
  • v 7 případech byly pyrotechnické výrobky kategorií F1, F2 prodány osobám mladším, než je zákonem stanoveno (§ 5 odst. 1)
  • v 6 případech byly zjištěny nedostatky ve vedení evidence skladovaných pyrotechnických výrobků (ustanovení § 26 odst. 3)
  • ve 4 případech nebylo dodrženo skladování a prodej pyrotechnických výrobků kategorie F2, kdy hospodářský subjekt nebo osoba s odbornou způsobilostí smí mimo prodejní místnost prodávat a skladovat pouze pyrotechnické výrobky kategorie F1 (§ 29 odst. 1)
  • ve 3 případech šlo o nabízení pyrotechnických výrobků kategorie F4, tato zjištění byla postoupena k dalšímu opatření Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, jelikož se jedná již o pyrotechniku mimo dozorovou působnost ČOI (§ 22 odst. 1, zákona o pyrotechnice)
  • ve 2 případech prodejci nedodrželi předepsané množství při skladování pyrotechnických výrobků v prodejních místnostech a příručních skladech (§ 27 odst. 1)

Česká obchodní inspekce dále zjistila porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele a to ve 43 případech. Nejčastěji nebyl spotřebitel informován o ceně prodávaných výrobků (22 případů, § 12) nebo mu nebyl vydán doklad o zakoupení výrobku včetně všech náležitostí (10 případů, § 16 odst. 1). Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších předpisů bylo zjištěno již v menší míře.
Uložená opatření

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v období od 11. listopadu do 31. prosince 2019 celkem 31 pokut ve výši 112 500 Kč a zakázala prodej 937 kusů pyrotechnických výrobků v celkové hodnotě 177 668  Kč.

Pyrotechnické výrobky kategorie F1 - představují velmi malé nebezpečí, mají zanedbatelnou úroveň hluku, jsou určeny pro použití na omezených plochách, včetně použití uvnitř obytných budov a patří sem prskavky, bouchací kuličky, praskací provázky, atd., které lze prodávat jen osobám, které dosáhly 15 let a starším.

Pyrotechnické výrobky kategorie F2 - představují malé nebezpečí a mají nízkou úroveň hluku, jsou určeny pro venkovní použití na omezených plochách, patří sem petardy, římské svíce, menší rakety, menší kompakty, větší prskavky, bengálské ohně, větší rotující předměty, atd., tuto zábavní pyrotechniku lze prodat jen osobám, které dosáhly 18 let a starším

Pyrotechnické výrobky kategorie F4 - představují velké nebezpečí, jsou určeny pro použití pouze osobami s odbornou způsobilostí, jejich úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví.

Problematiku zábavní pyrotechniky blíže upravuje zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů (zákon o pyrotechnice), který upravuje pravidla určená k dosažení volného pohybu pyrotechnických výrobků na vnitřním trhu, základní bezpečnostní požadavky, které musí pyrotechnické výrobky splňovat před jejich dodáním na trh, a další požadavky pro zajištění ochrany lidského života, zdraví, majetku, veřejné bezpečnosti, včetně ochrany a bezpečnosti spotřebitelů, a to s přihlédnutím k zájmu na ochraně životního prostředí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NP Šumava: Umělci na Poledníku oživovali mrtvé kmeny

19:02 NP Šumava: Umělci na Poledníku oživovali mrtvé kmeny

Rozhledna Poledník byla svědkem „oživování“ mrtvých částí stromů. Deset umělců, ať už profesionálů, …