ČOI: Skládací kloubový žebřík EXTOL 99580 není bezpečný!

13.04.2015 18:26

V rámci mezinárodní dozorové akce PROSAFE, zaměřené na bezpečnost kloubových a teleskopických žebříků byl na českém trhu zjištěn výrobek, který nesplňuje standardy obecné bezpečnosti výrobků ani bezpečnostní ukazatele definované v technické normě, na niž se výrobce odkazuje.

ČOI: Skládací kloubový žebřík EXTOL 99580 není bezpečný!
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Vzhledem k řadě nedostatků hrozí uživateli tohoto žebříku především nebezpečí úrazu v důsledku pádu. Laboratorním posouzením byly zjištěny závažné nedostatky při zkouškách pevnosti i zkouškách funkčnosti kloubového spoje. V poloze plošiny, po aplikaci normou stanoveného zatížení, došlo ke zborcení výrobku. Žebřík rovněž nevyhověl v požadavcích na funkčnost patek umístěných na stabilizačních prvcích. Dovozci bylo nařízeno okamžitě stažení tohoto výrobku z trhu a žebřík byl jako nebezpečný výrobek zveřejněn v mezinárodním výstražném systému RAPEX.

Česká obchodní inspekce zjistila, že na je českém trhu nabízen nebezpečný výrobek, jehož použití představuje pro spotřebiteli riziko úrazu. Jedná se o:

Kloubový žebřík Aluminum Multi-Pupose Ladder EXTOL 99580, S/C NO 12TM172 CB, 100x38x28 cm, NO. 39/60
EAN 8595126924542
Země původu:  Made in China
Dovozce:  Madal Bal, a.s., Zlín

Tento multifunkční skládací aluminiový kloubový žebřík se stabilizačními prvky lze použít rovněž jako opěrný žebřík, oboustranně výstupný žebřík nebo jako plošinu.  

Příčiny nebezpečnosti:

Přezkoušením v laboratoři bylo zjištěno, že výrobek svými bezpečnostními parametry neodpovídá požadavkům zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ani technické normě, na kterou se výrobce odkazuje. Tento žebřík nedosáhl požadovaných bezpečnostních ukazatelů při hodnocení v poloze plošiny, ve zkoušce pevnosti a v cyklických zkouškách funkčnosti kloubového spoje. Výrobek nevyhověl ani v požadavcích na funkčnost patek na stabilizačních prvcích. Při použití žebříku předpokládaným způsobem proto hrozí uživateli, vzhledem k uvedeným nedostatkům, nebezpečí pádu. Dílčí nedostatky byly identifikovány rovněž v piktogramech i slovním návodu k používání žebříku, které mají spotřebitele informovat o vhodném a bezpečném způsobu použití výrobku.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila dovozci okamžité stažení tohoto výrobku z trhu. Po zpracování kompletní dokumentace byl výrobek nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněn v systému EU pro nebezpečné nepotravinářské výrobky RAPEX. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…