ČOI: Společný dozorový projekt – Měřidla tepla a elektrické energie

25.04.2016 21:54

Česká obchodní inspekce se v průběhu roku 2015 aktivně zúčastnila společné akce pracovní skupiny 5 WELMEC (dozor v metrologii) zaměřené na kontrolu měřidel, a to konkrétně elektroměrů a měřičů tepla, které se používají v domácnostech.

ČOI: Společný dozorový projekt – Měřidla tepla a elektrické energie
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Akce byla spolufinancována Evropskou komisí. Projektu se účastnilo 43 odborníků z 12 různých organizací členských států EU. Jednalo se o první společný evropský projekt tohoto druhu. Bylo zkontrolováno 40 různých typů měřičů z celé Evropy s cílem ověřit jejich shodu s evropskou legislativou.

Měřidla nás provází v každodenním životě, přestože si to ani neuvědomujeme a jejich chybná funkce může mít zásadní dopad na naše finance, zdraví, ale i bezpečnost. Měříme spotřebu elektrické energie, plynu nebo vody. Vážíme zboží v obchodech, měříme rychlost jízdy aut.

Proto měřidla musí splňovat velmi přísné zákonné normy, některé i na úrovni evropské legislativy. Cílem právní úpravy je zajistit, aby měřidla fungovala správně a měla správné charakteristiky přesnosti, nedocházelo k ovlivnění prostředím, ve kterém jsou instalována a nemohla být upravena k podvodnému používání. Elektroměry a měřiče tepla jsou zástupci celé této skupiny měřidel.

Podle odhadů Komise se v  EU ročně prodá cca 14 milionů elektroměrů. Z toho plyne, že elektroměry a jejich prodej  představuje zhruba 18,8% podíl na ročním trhu EU s měřicími přístroji a zaujímá první pozici v této statistice. V blízké budoucnosti bude určitě procento prodeje stoupat. Důvodem je pokračující úsilí ze strany orgánů EU prosazovat zavedení inteligentních měřicích systémů a tak budou muset být postupně nahrazovány miliony elektroměrů, které se v současnosti v EU používají.

Podobná situace, i když v menším měřítku, je u měřičů tepla. Jejich prodej se odhaduje na  cca 800 000 kusů ročně, což představuje asi 8,9% podíl na ročním trhu měřicích přístrojů v EU. Používání měřičů tepla je podporováno Evropskou komisí vzhledem k tomu, že tyto přístroje jsou klíčovým faktorem pro zlepšení energetické účinnosti v sektoru domácností.

I když výroba a instalace těchto přístrojů je řízena velkými firmami, které jsou vybaveny odděleními řízení kvality, čímž se snižuje pravděpodobnost, že by měřidla nebyla v souladu s evropskými předpisy, přítomnost neshodných měřidel na trhu by mohla mít obrovský dopad na finance spotřebitelů a také na jejich důvěru v řídící systém. S tímto vědomím  se rozhodly dozorové orgány 12 evropských zemí (uvedeny v tabulce)  spojit své síly a prostředky k realizaci přeshraničního evropského projektu zaměřeného na testování těchto měřidel, s cílem zjistit, zda plní evropské požadavky a správně fungují.

Jméno účastníka

Země

Bundesamt für Eich- und Vermessungswesen

Rakousko

Česká obchodní inspekce

Česká republika

Danish Safety Technology Authority

Dánsko

Finnish Safety and Chemicals Agency

Finsko

Landesbetrieb Mess- und Eichwesen NRW

Německo

Consumer Rights Protection Centre

Lotyšsko

Verispect bv

Nizozemí

Metrology Institute of the Republic of Slovenia

Slovinsko

Consejería de Economía y Hacienda de la Comunidad de Madrid

Španělsko

Swedish Board for Accreditation and Conformity Assessment

Švédsko

Federal Institute of Metrology

Švýcarsko

National Measurement and Regulation Office

Velská Británie

Seznam zúčastněných dozorových orgánů

Projekt byl realizován v období od září 2014 do dubna 2016 a společně na něm pracovalo 43 expertů z celé Evropy. Hlavní cíle projektu byly:

• ověřit, že měřidla uváděná na trh EU jsou v souladu s ustanoveními evropských právních předpisů,

• zvýšit efektivitu a účinnosti systému dozoru nad trhem týkající se měřicích přístrojů v Evropě,

• zlepšit koordinaci práce praktického prosazování práva prováděného v souvislosti s měřicími přístroji v Evropě, podporovat rovnocennou, účinnou a dostatečnou úroveň metrologického dozoru v celé Evropě, a tím dosáhnout rovných podmínek pro hospodářské subjekty a rovnocennou úroveň ochrany spotřebitele v celé EU,

• posílit důvěru občanů EU v národní a evropské systémy dozoru nad trhem.
- podporovat a organizovat výměnu informací a pokynů ohledně dozoru nad trhem,  týkajících se měřicích přístrojů v Evropě,

• ukázat výrobcům, dovozcům a jiným zúčastněným stranám zapojeným do odvětví energetiky, že členské státy přijímají koordinovaná dozorová opatření v této konkrétní oblasti,

• podporovat využívání posouzení rizik při vymezování a provádění programů dozoru nad trhem v členských státech,

• podporovat konzistenci v výkladu a aplikaci normativních dokumentů v Evropě a navrhovat opatření, která mají usnadnit jejich implementaci,

• zjistit konkrétní technické či právní problémy, které mohou vzniknout při provádění dozoru nad trhem v projektu měřicích přístrojů a navrhnout řešení těchto problémů.

Rozpočet projektu byl naplánován na cca 500 000 EUR a byl mu přidělen grant z Evropské komise ve výši 70% z celkových nákladů (kolem 350 000 EUR).

V průběhu projektu bylo odzkoušeno 40 různých typů elektroměrů a měřičů tepla od dvaceti šesti různých výrobců. Konečné výsledky byly prezentovány všem evropským orgánům dozoru nad trhem na výročním zasedání, které se konalo začátkem dubna tohoto roku ve Stockholmu. Celkově splnily elektorměry požadavky v rámci laboratorních zkoušek, i když některé z nich měly jisté administrativní neshody, které však byly vyřešeny dotčenými výrobci. Na druhé straně některé měřiče spotřeby tepla vykázaly více problémů během zkoušek a orgány dozoru byly nuceny přijmout opatření týkající se těchto neshodných typů, a to stažení dvou typů z trhu a uvedení zbylých neshodných typů do souladu výrobcem. Vzhledem k těmto výsledkům se některé orgány dozoru rozhodly pečlivě sledovat tento druh měřidel a znovu je v blízké budoucnosti testovat.

Projekt lze považovat za úspěšný a jeho realizací byly otevřeny nové možnosti spolupráce mezi evropskými orgány dozoru nad trhem v oblasti kontroly měřicích zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…