ČOI: Téměř polovina mimosoudních řešení sporů končí úspěšně dohodou

28.07.2016 20:52

S žádostí o mimosoudní řešení sporů se na Českou obchodní inspekci obrátilo už 1383 spotřebitelů. 223 z nich skončilo úspěšně dohodou, 249 ukončeno marným uplynutím zákonné lhůty (dohoda nenalezena), ostatní žádosti se nyní řeší, případně musely být odmítnuty.

ČOI: Téměř polovina mimosoudních řešení sporů končí úspěšně dohodou
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

„Že téměř polovina všech žádostí o mimosoudní řešení sporů skončí dohodou, to je výborná zpráva především pro spotřebitele, kterým před novelou zákona o ochraně spotřebitele nezbývalo nic jiného než se obrátit na soud,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Vedoucí oddělení mimosoudního řešení sporů České obchodní inspekce Tomáš Večl dodává: „Snažíme se překonat problémy v komunikaci a pomoci tam, kde může být pro strany obtížné určit, na čí straně je právo“.

Odmítnuto ze strany ČOI muselo být 200 žádostí z těchto důvodů:

• Navrhovatel nebyl spotřebitel.
• ČOI nebyla věcně příslušným subjektem pro mimosoudní řešení spotřebitelského sporu.
• Návrh byl podán po uplynutí lhůty 1 roku od uplatnění práva u prodávajícího poprvé.
• Návrh nebyl podepsán, přestože byl spotřebitel požádán o podepsání návrhu.
• Návrh nebyl doplněn, přestože byl spotřebitel vyzván k doplnění návrhu a dodání podkladů, které dokazují jeho tvrzení.
• Návrh byl zjevně bezdůvodný.
• Ve sporu již rozhodoval soud.

Od začátku fungovaní mimosoudního řešení sporů (od 1. února 2016) eviduje Česká obchodní inspekce celkem 1383 žádostí o zahájení mimosoudního řešení sporů. Z toho 223 bylo úspěšně ukončeno dohodou obou stran, dále 249 bylo ukončeno marným uplynutím lhůty (tedy k dohodě strany nedospěly).

Nejčastěji se žádosti o zahájení mimosoudního řešení sporů týkají neuznané reklamace spotřebního zboží, problémů s e-shopy, sporů ze služeb (smlouvy o dílo, cestovní smlouvy, pojišťovnictví).

Povinnosti podnikatelů:

Účelem ADR není zatěžovat podnikatele. Přesto musí podnikatelé mít na paměti, že nově od 1. května platí také povinnost informovat o mimosoudním řešení sporů. Nesplněním této povinnosti se podnikatel také vystavuje sankci až do výše 1 000 000 Kč. Veškeré potřebné informace a rady Česká obchodní inspekce uvádí na svých www stránkách v sekci pro podnikatele: http://www.coi.cz/userdata/files/2016-adr/web-info-pro-podnikatele-edittv.pdf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …