ČOI: V březnu závady pouze v jakosti motorových naft

27.04.2015 16:06

Vzorky motorových paliv odebraných u čerpacích stanic v průběhu měsíce března vykázaly odchylky od jakostních norem pouze u 3 vzorků motorové nafty.

ČOI: V březnu závady pouze v jakosti motorových naft
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Odebráno bylo celkem 237 vzorků motorových paliv, z nichž nevyhověly technickým normám 3 vzorky, tj. 1,3 % z nich. Celkový poměr zjištěných nedostatků je tedy stejný jako v předchozích dvou měsících. Zákaz prodeje uložila Česká obchodní inspekce do doby zjednání nápravy na téměř 9 tisíc litrů nejakostní motorové nafty za cca 286 000 Kč u dvou čerpacích stanic. S kontrolovanými subjekty, jejichž pohonná hmota nevyhověla limitům stanoveným příslušnou normou, je vedeno správní řízení o uložení sankce. Po nabytí právní moci budou rozhodnutí o pokutě zveřejněna na webu ČOI.

Sledování a monitorování jakosti pohonných hmot probíhalo v měsíci březnu u čerpacích stanic na území České republiky (podle ust. §7 odst. 2 písm. a) zákona č. 311/ 2006 Sb., o pohonných hmotách a vyhlášky č. 133/2010 Sb., o jakosti a evidenci pohonných hmot). Ke kontrole jakosti byly odebrány vzorky automobilových benzinů, motorové nafty, směsného paliva, biopaliva, LPG a CNG. Z celkového počtu 237 vzorků pohonných hmot nevyhověly stanoveným jakostním požadavkům celkem 3 vzorky, což představuje 1,3 % odebraných a kontrolovaných motorových paliv.

Motorové nafty

V březnu bylo odebráno a kontrolováno celkem 99 vzorků motorové nafty, z nichž 3 vzorky nesplnily jakostní požadavky příslušné technické normy, a to parametru bod vzplanutí. Minimální hodnota bodu vzplanutí je při zahrnutí nejistoty měření 53,0 °C. Naměřené hodnoty tohoto jakostního parametru byly u nevyhovujících vzorků podstatně nižší, a to 29,5 °C, 41,0 °C a 44,0 °C). Další kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty jakostní ukazatele, stanovené technickou normou ČSN EN 590 – Motorová paliva - Motorové nafty - Technické požadavky a metody zkoušení, splnily.

Biopaliva v pohonných hmotách

Obsah metylesterů mastných kyselin byl v březnu kontrolován u 99 vzorků motorové nafty a obsah etanolu byl zkontrolován u 87 vzorků automobilových benzinů. Překročení horní přípustné hranice obsahu biosložek nebylo laboratorními rozbory zjištěno.

Uložená opatření

Ve dvou případech uložila Česká obchodní inspekce v březnu opatření (podle ustanovení § 7 odst. 1, písm. a) zákona č. 64/1986 Sb., o ČOI), spočívající v zákazu prodeje motorových paliv, která neodpovídala požadavkům zvláštních právních předpisů. Toto opatření bylo vydáno na 8 767,38 l motorové nafty
v hodnotě 286 812,04 Kč.

Výsledky podle inspektorátů

Závěr

Rozbory odebraných vzorků motorových paliv prokázaly odchylky od jakostních norem u 3 vzorků motorové nafty. Oproti měsíci únoru byl v březnu 2015 zjištěn vyšší poměr nevyhovujících vzorků u motorové nafty. Celkový poměr nejakostních pohonných byl však shodný s předchozími měsíci, tj. lednem a únorem, a to 1,3%.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…